:
Breaking News

Itt vannak a ma induló elektromos autóvásárlási pályázat részletei: akár 4 milliós állami támogatás is járhat

Összesen legfeljebb 9375 gépkocsi megvásárlását támogatja az állam, csak cégek esetében, de akár egyszemélyes vállalkozásoknál is.

Mi történt? Új villanyautók, illetve elektromos hajtású haszonjárművek vásárlására vonatkozó, 30 milliárd forint keretösszegű állami pályázat indul hétfőn, emlékeztet az autóMAGAZIN, amelynek cikkét a Telex közölte.

Miért fontos ez? A vissza nem térítendő támogatásra kizárólag vállalkozások jogosultak, így magánszemélyek nem vehetnek részt a pályázaton.

Mennyi pénzhez lehet jutni és kinek? A támogatásra jogosult autók árát nem bruttó, hanem nettó összegként határozták meg. Sokak számára jó hír lehet, hogy törölték azt a korábban belengetett feltételt, amely szerint a taxisok kivételével csak a legalább két főt foglalkoztató vállalkozások kaphatnak pénzt autóvásárlásra,

a végleges kiírásban ugyanis az egyfős vállalkozások is szerepelnek.

Fontos ugyanakkor, hogy a támogatott jármű vételára nem lehet magasabb, mint a vállalkozás utolsó lezárt évének nettó árbevétele, egyéni vállalkozók esetében pedig az éves bevétel összege.

Mik az alapvető feltételek? A pályázatokat 2024. február 5-én 10 órától 2025. március 31-én 10 óráig lehet benyújtani, és a teljes támogatási, illetve vásárlási folyamatot legkésőbb 2026. április 30-ig kell lezárni. A támogatással vásárolt autókat és haszonjárműveket az átvételtől számított három évig, de legkésőbb 2027. december 31-ig nem lehet eladni.

A támogatás mértéke minden kategóriában az akkumulátor bruttó tárolókapacitásától függ. A bruttó 40 kilowattóránál (kWh) kisebb kapacitású akkumulátorral szerelt villanyautók esetében 2,8 millió forint a maximális támogatási összeg, míg a 41 és 59 kilowattóra közöttiekre 3,6 milliót, a 60 kilowattóránál nagyobb akkumulátorral felszerelt modellek vásárlásához pedig a maximális 4 millió forint kaphatják meg a pályázat résztvevői.

Hol osztják szét a pénzt? A felhívás közzétételekor meghirdetett 30 milliárd forint keretösszegből 10,8 milliárd forintot osztanak szét budapesti vállalkozások közt, a kevésbé fejlett régiókba (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) pedig összesen 19,2 milliárd forint jut. A kiírás szerint nyitott a lehetőség arra, hogy az igények megváltozása esetén átcsoportosítsanak összegeket, és kiderült az is, hogy összesen legfeljebb 9375 gépkocsi megvásárlását támogatja az állam.

Hol vannak a részletek? A Széchenyi Terv Plusz program keretében meghirdetett lehetőség pontos feltételeit ide kattintva lehet megismerni.

The post Itt vannak a ma induló elektromos autóvásárlási pályázat részletei: akár 4 milliós állami támogatás is járhat appeared first on Forbes.hu.