:

Pedofilügy: így lehetne lemondatni Novák Katalint

Egyre nagyobb port kavar, hogy Novák Katalin kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét. A lemondatásra, politikai következményre vannak opciók, de kérdéses, hogy át lehetne-e nyomni őket a kormány akarata nélkül.

Mi történt? Össztűz alá vette az ellenzék Novák Katalin köztársasági elnököt a pedofilügyben hozott kegyelmi döntése után. A hvg.hu megnézte, milyen opciók vannak a lemondatására, vagy bármiféle politikai következmény kicsikarására.

Kontextus: Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. K. Endrét eredetileg három év négy hónap börtönre ítélték. Novák kedd reggelig még nem szólalt meg az ügy kapcsán.

Mit tehet az ellenzék? Az MSZP és a DK is úgynevezett megfosztási eljárást indít Novák ellen. Ez a köztársasági elnök lemondatásának egyetlen módja. A tisztségét egyébként csak akkor veszíti el, ha meghal, lemond, lejár a mandátuma, ha 90 napon túl nem tudja ellátni a hivatalát, ha összeférhetetlenség áll fenn, vagy ha már nem állnak fenn a megválasztásához szükséges feltételek, például állampolgárság. A megfosztást az országgyűlési képviselők ötöde kezdeményezheti. Az eljárás elindításához a képviselők kétharmadának szavazata kell (a szavazás titkos). Ha megszavazzák, az Alkotmánybíróság hoz végső döntést, de a tisztségtől való megfosztás újabb mérlegelés kérdése.

Mi történhet még? Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese törvénymódosítást kezdeményezne, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében egyetlen érintett se kaphasson elnöki kegyelmet. Ez azonban korlátozná a köztársasági elnök jogát az egyéni kegyelmezés gyakorlásához, a jog szűkítéséhez valószínűleg alkotmánymódosításra lenne szükség. Az LMP ugyanezt parlamenti határozatba írná bele, ami nem jogszabály, tehát nem kötelezheti az állampolgárokat semmire, de elméletben feladatokat szabhatna a kormány számára. Hogy mindezeknek mennyi esélye van, vélhetően a kormányon múlik majd, írja a hvg.hu.

Ha a Fidesz ki akarna hátrálni Novák mögül, annak minden bizonnyal önkéntes lemondás lenne a vége, ahogy Schmitt Pál plágiumügye után is történt.

The post Pedofilügy: így lehetne lemondatni Novák Katalint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés