:

Hamarosan lezuhan egy műhold

Hamarosan lezuhan egy műhold

Egy jókora műhold fog a Földre zuhanni február közepén – írja a Space.com. A szóban forgó objektum az európai űrügynökség (ESA) ERS-2 nevű eszköze, amelyet még 1995-ben bocsátottak fel, és egészen 2011-ig működött.

Az ESA szerint az ERS-2 a legkifinomultabb földmegfigyelő műhold volt, amelyet Európa valaha is készített vagy felbocsátott. A mintegy 2,294 kilogrammos objektum napokon belül beléphet a bolygó légkörébe, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol.

A szakértők szerint nagy valószínűséggel az egyik óceán felett éri majd el az atmoszférát, és körülbelül 80 kilométeres magasságban elkezd majd darabokra esni. A törmelékek nagy része zuhanás közben el fog égni, némelyik azonban becsapódhat.

Az ESA munkatársai szerint nem a potenciális földet érő alkatrészek nem tartalmaznak semmilyen radioaktív vagy mérgező anyagot, arra pedig elenyésző az esély, hogy valakit eltaláljanak. Mint írják, ennek kevesebb a valószínűsége, minthogy villám csapjon valakibe, csupán 1 a 100 milliárdhoz.

Kapcsolódó Visszazuhan a Földre a bukott amerikai űreszköz Hajtóanyag szivárgás miatt nem tudta teljesíteni küldetését.

The post Hamarosan lezuhan egy műhold first appeared on 24.hu.