:

Büntethetők lesznek a kéretlen péniszfotók

Büntethetők lesznek a kéretlen péniszfotók

Az Európai Unió régóta szorgalmazza a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelmét, melynek részeként külön hangsúlyt helyeznének a nők és a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére. Egy 2022 márciusában kidolgozott irányelv ennek szellemében kriminalizálná a nők elleni fizikai és pszichológiai erőszakot, a gazdasági és szexuális erőszakot EU-szerte, offline és online egyaránt.

Az Európai Parlament és a Tanács tárgyalóinak a héten sikerült elérnie egy politikai alkut a kérdésben.

Ennek részeként először rögzítették törvénytervezetben egyebek mellett a szexuális jellegű deepfake-ek, az online zaklatás, a nők ellen irányuló gyűlöletbeszéd, a privát fotók nyilvánosságra hozatala és a kéretlen intim fotók, vagyis a cyber flashing elleni fellépést – írja a Cybernews.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte, az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell a nők elleni erőszakos offline és online bűncselekmények és a családon belüli erőszak biztonságos, nemi szempontokat figyelembe vevő és egyszerűbb bejelentését – beleértve az online bejelentés lehetőségét is.

A tervezet súlyosbító körülményként tekintene arra, ha közszereplő, újságíró vagy emberi jogi jogvédő ellen történik a bűncselekmény. 

Emellett akkor is fokozott büntetésre lehet számítani, ha valakit szexuális irányultsága, neme, bőrszíne, vallása, származása vagy politikai meggyőződése miatt céloznak meg. Věra Jourová, az EU-s értékekért és átláthatóságért felelős alelnök szerint a javaslat jelentős változást hoz az online világban azáltal, hogy kriminalizálja a számítógépes erőszak bizonyos formáit.

The post Büntethetők lesznek a kéretlen péniszfotók first appeared on 24.hu.