:

Az évtized sport-tündérmeséje érkezik a Super Bowlra

Az évtized sport-tündérmeséje érkezik a Super Bowlra

A statisztikákra és elemzésekre fittyet hányva ért fel Brock Purdy az amerikai foci csúcsára. Sikere újabb bizonyítéka annak, hogy utolsóból is lehetnek elsők, és hogy az ész a fontos, nem a kar.

A Függetlenség Napja mellett az Egyesült Államok másik nemzeti ünnepe a Super Bowl, azaz az amerikai focibajnokság, az NFL döntője, és egyben a világ egyik legnézettebb sporteseménye.

Idén február 11-én, vasárnap pályára lép ugyanakkor valaki, akinek minden emberi számítás szerint nem is kellene ott lennie. Ráadásul nem is vízhordóként, csereként vagy a tartalék tartalékjaként, hanem az egyik résztvevő csapat legfontosabb játékosaként. Ő Brock Purdy, akit nem akart senki, akivel nem számolt senki, és aki már most történelmet írva bebizonyította, hogy a jelentéktelenségből is van út a csúcsra.

Üzlet Jónap Richárd 9 perc olvasás
Miért éri meg a nagy sztároknak ingyen fellépni a Halftime Showban?
Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
A Taylor-hatás az NFL-ben

Mr. Jelentéktelen

Az úgynevezett draft az amerikai futball egyik legfontosabb éves eseménye, ami sok csapat számára még nagyobb jelentőséggel is bír, mint maguk a meccsek. Itt választják ugyanis ki az egyesületek egymás után azokat a fiatal újoncokat, akiket be akarnak emelni a keretükbe. Egy-egy jó döntés hosszú-hosszú időre rendbe teheti egy-egy franchise sorsát, alapvetően határozva meg az erőviszonyokat.

Értelemszerűen elsőként a legjobb, legtehetségesebb, legtöbbre tartott srácokat halásszák ki a hatalmas merítésből, hogy végül már csak azok maradjanak, akiktől nem várnak semmit, maximum a gyakorlócsapatba szánják őket, vagy hogy melegen tartsák a kispadot.

Az utolsó választottat 1976-óta külön „megünneplik”: ő lesz Mr. Irrelevant, azaz Mr. Jelentéktelen, aki megkapja a Lowsman-díjat, ami a legjobb egyetemi játékosnak járó Heismann-trófea karikírozott változata.

Ennél a játékos nem cipeli a tojáslabdát, hanem éppen elejti azt, jelezve, hogy itt nem pont a legtehetségesebb sportolóról van szó.

Brock Purdy. Kép: San Francisco 49ers

Márpedig 2022-ben Mr. Irrelevant, az utolsó, 262. választottként Brock Purdy, az Iowa State egyetem korábbi irányítója lett. A draft színvonalát, az oda kerülő játékosok szintjét jól mutatja, hogy Purdy maga is 32 (!!) egyetemi rekordot tart, köztük a legtöbb touchdownt, és vezetésével egymás után négy szezonban is pozitív maradt a csapat mérlege, ami 1927 óta nem fordult elő az Iowa State-nél.

Az pedig a hab a tortán, hogy háromszor is beválasztották saját bajnokságában az év csapatába. Tehát arról szó sem lehet, hogy Mr. Irrelevant valami fakezű-falábú alak lenne, hiszen egyébként a draft közelébe sem jutna el, csak hát a konkurencia iszonyatosan erős.

Fejben ott volt, testben nem

Purdy egyébként így is túlteljesítette az elvárásokat, hiszen az elemzők leírták, és úgy vélték, egyetlen csapat sem fogja kiválasztani. Az adottságai ugyanis nem kiemelkedőek: viszonylag alacsony, „csak” 185 centiméter, a kezei kicsik, a hivatalos felmérésen lassúnak bizonyult, a karja pedig gyengének számít, ami a hosszú dobásoknál problémát okoz. Mindez pedig a fizikalitásra épülő amerikai futballban leküzdhetetlen hátránynak tűnt.

A gyakorlócsapatba szerződtették. Kép: San Francisco 49ers

Csakhogy a pontossága az átlagosnál jobb volt, és akadt egy terület, ahol extrém-elit szinten teljesített.

A mentális gyakorlatok során, tehát amikor a szituációk felmérését és a gyors döntéshozatalt vizsgálták, kiemelkedő pontszámot ért el.

Ez pedig elég volt a San Francisco 49ers vezetőinek, hogy adjanak neki egy halványabbnál is halványabb esélyt.

Vetélytársak mögött

A nyári edzőtábornak Purdy úgy futott neki, hogy a végére jó eséllyel már nem lesz a csapat tagja. Némi meglepetésre azonban kiszorította egyik vetélytársát, és harmadik számú irányítóként becsúszott az 53 fős keretbe.

Viszont akkoriban úgy tűnt – legalábbis a kívülállók számára –, hogy ez a maximum, amit elérhet.

Olyanok álltak előtte a rangsorban, mint a rendkívül tapasztalt Jimmy Garoppolo, akiről mindent elárul, hogy sokáig Tom Brady utódjának tartották. Illetve Trey Lance, a 2021-es draft sztárja, akiért a San Francisco 49ers rengeteget áldozott, hiszen négy fontos draft pozíciót is adtak a Miami Dolphins csapatának azért, hogy előkelő helyen választva behúzhassák.

Purdy, Lance és Garoppolo. 2 sztár és Mr. Irrelevant. Kép: Matt Maiocco Twitter

Nem is volt kérdés, hogy őt, a fiatal gyémántot szánták „franchise irányítónak” . Azaz egy olyan játékosnak, akire akár egy évtizeden át építhetnek, és akitől a sikereket várták hosszú távon. Mr. Irrelevant olyan volt mellette, mint a kardot élesítő apród a király lovagjának árnyékában.

Kidőlnek a riválisok

Trey Lance azonban a második fordulóban súlyos bokasérülést szenvedett, aminek következtében az egész szezonra kidőlt. A helyére álló Garoppolo a tizenharmadik hétig bírta, ő ekkor sántult le végzetesen. Egyetlen ember maradt a gáton, a lenézett, kicsúfolt Mr. Irrelevant, hiszen az átigazolási szezon véget ért, ekkor már nem lehetett épkézláb játékost szerezni.

December 11-én jobb híján Brock Purdyt nevezték, hogy vezesse ki a pályára kezdőként a Tom Brady vezette Tampa Bay ellen a San Francisco 49ers gárdáját, amelynek drukkerei félelmükben eltakarták a szemüket. Nagyon úgy festett, hogy 8-4-es mérleggel álló, rájátszásra résztvevőnek tűnő csapatuknak végleg lefőtt a kávé, hiszen egy kevéssé tehetséges irányítóval radikálisan csökkennek a nyerési esélyek az NFL-ben, mint ahogy arra már számtalan példát láthattunk korábban.

Brock Purdy pedig ekkor kilépett a fényre.

Első meccsén rögtön legyőzte Brady-t. Ez senkinek sem sikerült korábban.

Megverték a Tampát, és az alapszakasz hátralévő négy meccsén is győzelmet aratott a San Francisco 49ers, amely így magabiztosan jutott a kieséses szakaszba, azaz a rájátszásba. Purdy pedig nem bújt el, hanem épp ellenkezőleg: félelmetesen jól játszott.

Ő lett a december és január legjobb újonc játékosa, bekerült az év újonc válogatottjába, az irányító mutató alapján 1999 óta senki sem kezdett ilyen jól az NFL-ben. Ezzel pedig olyanokat utasított maga mögé, mint Tom Brady, a két Manning, Ben Roethlisberger vagy épp a jelenkor csúcssztárja, Patrick Mahomes.

Ebben a sportágban a játékosok igen komoly fizikai terhelésnek vannak kitéve. Ebből fakadóan a sérülésveszély óriási.

A rájátszásról azt szokták mondani, hogy más liga, de itt sem szeppent meg. Az első két meccsén győzelemre vezette a San Francisco-i csapatot, amivel újabb rekordokat állított be. Ezzel pedig Amerikában végérvényesen kitört a Purdy-láz, és olyanok lettek nyíltan rajongói, mint például LeBron James.

A Super Bowl-ba jutásról döntő mérkőzésen viszont őt is elkapta a sérülésbogár. Egy szerelést követően elszakadt a könyökében egy szalag. A helyére beállt csere hamar agyrázkódást szenvedett, így Purdynek roncsként kellett visszatérnie a pályára, de így esélyük sem volt a sikerre.

Mr. Relevant

Garoppolót kipaterolták, a nyári edzőtáborba Lance és Purdy is rehabról érkezett, hogy eldöntsék, ki lesz a 2023-2024-es szezonban a San Francisco kezdő irányítója. Az előző évi nagy menetelés ellenére a szakértők továbbra is Lance-t látták esélyesebbnek a lényegesen jobb testi adottságai miatt. Általános vélekedés volt, hogy „magasabb a plafonja”, mint a gyengébb atlétának tartott Purdynek, azaz többet lehet belőle kihozni.

Purdy vs. Lance. Az erőviszonyok megváltoztak. Kép: Fan Duel Twitter

Ehhez képest augusztus végén robbant a bomba, kiderült, hogy egyrészt Purdy nyerte a házon belüli versenyt, Lance-szel pedig annyira elégedetlenek, hogy elcserélték Dallasba minimális ellenértékért.

A San Francisco-i klub, tehát a sorsát az egykori Mr. Irrelevant kezébe adta, ország-világ előtt nyilvánvalóvá téve, hogy Mr. Relevantként tekintenek rá.

Ez pedig azért is különösen nagy dolog, mert nem egy újjáépülő csapatról van szó, amelynél beleférnek a gyengébb eredmények, hanem olyanról, amely nyíltan a bajnoki címre tör.

Egy NFL csapatban az irányító a legfontosabb fogaskerék. Kép: San Francisco 49ers

A rajt előtt felerősödtek a hangok, miszerint egyszer volt Budán kutyavásár, és a fizikai limitációi kegyetlenül megbosszulják majd magukat, tönkretéve a San Francisco szezonját. Ő azonban rácáfolt a károgókra, és egy hullámvölgyet leszámítva karácsonyig bombaformában teljesített, folytatva a rekordok döntögetését.

Jó esélye volt, hogy elnyerje a MVP címet, azaz az egész NFL legértékesebb játékosának válasszák. Azonban december 25-én szembejött a nagy rivális Baltimore, és a szintén MVP-kandidáns Lamar Jackson vezérletével rommá verték a 49erst. Ez volt Brock Purdy karrierjének legrosszabb estéje, amin négyszer adta el a labdát, nagy mértékben hozzájárulva a vereséghez és az MVP-vita eldöntéséhez. Ezzel pedig ismét táptalajt adott azoknak, akik azt harsogták, hogy csak egy középszerű játékos, és egy ilyen szintű csapatban még egy csimpánz is sztár lehetne.

Irány a Super Bowl!

A rájátszásba viszont így is simán bejutott a San Francisco, amely kiemeltként, esélyesként, az elméletileg előnyt jelentő hazai pályán várta ellenfeleit. Azonban mind a Green Bay, mind a Detroit ellen csak minimális különbséggel nyertek, ez utóbbival szemben pedig történelmi fordításra volt szükség a sikerhez, hiszen a szünetig óriási hátrányt szedtek össze a „negyvenkilencesek”.

Goff, egy korábbi draft első kiválasztottja gratulál az egykori Mr. Irrelevantnak. Kép: San Francisco 49ers

A dolgon nincs mit szépíteni, Purdy egyik összecsapáson sem produkált űrfutballt. Viszont mindkétszer képes volt egy-egy meccset eldöntő támadás levezénylésére, azaz kritikus szituációkban bizonyított. Ráadásul mindezt elképesztően bátor és hatékony futásokkal tetézte, amelyekkel totálisan elveszett szituációkat mentett meg.

A korlátait átlépve, igazi vezérként masírozott be csapata élén a Super Bowlba. Ezt pedig bő két évvel ezelőtt, mikor utolsóként választották ki a drafton, senki, de senki nem gondolta volna.

Az ész a fontos, nem a kar

Az eredmények ellenére van egy komoly tábor, amelynek tagjai szerint Purdy a kiváló csapattársaknak és a remek edzői stábnak köszönheti a sikereit. És joggal merülhet fel mindenkiben, hogy ebben lehet valami, hiszen ha tényleg akkora ász lenne, akkor nem írták volna le a szakértők a draft előtt.

Az tény, hogy a fizikai adottságai nem kiemelkedőek, viszont abban az elemzők most már egyetértenek, hogy mentálisan iszonyatosan rendben van. Kiemelkedő a munkamorálja, és ennél is fontosabb, hogy a legkiélezettebb szituációkban, a pillanat tört része alatt képes jó döntéseket hozni.

Steve Young, a San Francisco korábbi, többszörös bajnok irányítója mondta róla, hogy egyfajta mennyből kapott ajándékként akkor is alacsony a pulzusa, és nyugodt marad, amikor a legtöbb játékos szorong, elbizonytalanodik vagy bepánikol.

Ez pedig olyan tulajdonság, ami a draft előtti felméréseken egyszerűen nem jön ki. Ott ugyanis lehetetlenség megteremteni az igazi mérkőzések feszültségét, steril körülmények között vizsgálják az újoncokat. Viszont nem ugyanaz labdákat dobálni vagy futni 30 métert egy üres pályán, mint ugyanezt megtenni akkor, amikor vérre szomjazó, erre tenyésztett izomkolosszusok rohannak az ember felé, hogy a földbe gyalulják, ahogy az a meccseken történik.

Egyes elemzők szerint ez az oka annak, hogy a képességei ellenére remek egyéni megoldásokkal mentette meg csapatát a rájátszás mérkőzések során. Egész egyszerűen nem szabadott volna olyan gyorsnak lennie, mint ahogyan azt látták. Pedig a valóságban egyszerűen csak ösztönösen megtalálta a megfelelő útvonalakat, a legkisebb réseket, és kihasználta az adódó lehetőségeket. És ez az, ami megkülönbözteti egykori riválisától, hiszen Trey Lance-ről például azt tartják, hogy ő pedig épp ellenkezőleg, a meccseken sokkal lassabb volt, mint ahogyan azt várták tőle előzetesen.

Brock Purdy és a 49ers az NFC főcsoport bajnokaként vehet részt a Super Bowlon. Kép: San Francisco 49ers

Persze benne van a pakliban, hogy a döntőt elbukja a 49ers, Purdy pedig nem ér fel soha csúcsok-csúcsára. De a története már így is egy igazi tündérmese, a megvalósult Amerikai Álom. Ő a legkisebb fiú, akit lenézett mindenki, akit semmire se tartottak, és ennek ellenére eljutott oda, ahova mindenki vágyik, aki csak egyszer is ránézett a tojáslabdára.

Néhány Purdy rekord Az első Mr. Irrelevant, aki sikeres touchdown passzt adott alapszakasz mérkőzésen. Az NFL történetének első irányítója, aki pályafutásának első hat mérkőzését megnyerte úgy, hogy minden meccsen legalább két touchdown passzt dobott. Az NFL történetének első irányítója, aki karrierjének első hat mérkőzésén 95,0 vagy annál jobb irányító mutatót ért el. A legtöbb olyan meccs egy szezonban, amikor 140,0 feletti irányítómutatót ért el. A legalacsonyabban draftolt irányító, aki kezdőként nyert alapszakasz és playoff mérkőzést A harmadik olyan újonc irányító, aki első évében két rájátszás mérkőzést nyert. 2023-ban övé volt a legjobb irányító mutató az egész ligában 113,0 értékkel. 2023-ban a legjobb támadási kísérlet/yard mutatóval rendelkezett a ligában. 1937-óta az első újonc irányító, aki legalább 200 yardot passzolt, és két touchdownt ért el rájátszás mérkőzésen. A San Francisco történetének legtöbb passzolt yardja egy évben.

The post Az évtized sport-tündérmeséje érkezik a Super Bowlra appeared first on Forbes.hu.