:

Háborús országban venne bankot az OTP

Két bankot is privatizálhatnak Ukrajnában, az egyik iránt az OTP is érdeklődhet, így terjeszkedve az országban.

Mi történt? Két bankot is privatizálhatnak Ukrajnában, az egyik iránt az OTP is érdeklődhet, írta az ukrán Ekonomicseszkaja Pravda-ra (EP) hivatkozva a Portfolio. A két bank az Ukrgasbank és a Sens Bank, és ezeknek az értékesítésére aktívan készül Ukrajna. A bankok iránt külföldi pénzintézetek is érdeklődnek. Az EP két, a bankeladásokkal kapcsolatos tárgyalásokhoz kapcsolódó beszélgetőtársa megerősítette, hogy a nyugati bankcsoportok érdeklődése valóban megvan az állami bankok iránt, és azt mondták, hogy a Sens bankot az OTP szeretné megvásárolni.

Mennyibe fog ez kerülni? A Sens Bank esetében a vételár a Dragon Capital szerint 6-12 milliárd hrivnya, vagyis jelenlegi árfolyamon 57-115 milliárd forint lehet, de a végső vételárat a korábbi tulajdonosai által kezdeményezett jogi eljárás is befolyásolja, ők ugyanis 1 milliárd dollárt követelnek az államtól a bank kisajátítása miatt.

Kontextus. Az OTP kisebb-nagyobb átrendezést hajt végre kelet-európai portfoliójában. Ahogyan arról mi is írtunk, múlt héten jelentették be, hogy húsz év jelenlét után megválnak romániai érdekeltségüktől. A vevő a helyi piacvezető, a Banca Transilvania (BT). 

Mi következik ebből? Ha az ukrajnai tranzakció létrejönne, és az ukrán OTP-t egyesítenék a Sens Bankkal, az így létrejövő bank mérlegfőösszege alapján a negyedik legnagyobb bank lenne Ukrajnában, a Privatbank, az Oschadbank és az Ukreximbank mögött.

The post Háborús országban venne bankot az OTP appeared first on Forbes.hu.