:

Mehet: az OTP visszavásárolhatja saját részvényeit

Rábólintott a jegybank, az év végéig 60 milliárd forintnak megfelelő összegben jogosult saját részvényt visszavásárolni az OTP.

Mi történt? Az OTP Bank Nyrt. elsődleges alapvető tőkeinstrumentum (CET1) visszavásárlási egyedi engedélyt kapott a Magyar Nemzeti Banktól, eszerint 60 milliárd forintnak megfelelő összegben jogosult saját részvényt visszavásárolni az év végéig – írta meg az EconomX. Az engedélyben meghatározott teljes összeg azonnal levonásra kerül a szavatoló tőkéből a jogszabályoknak megfelelően

Kontextus. Tavaly szeptember végén 602 180 darab saját részvény volt az OTP Bank tulajdonában, ami 0,22 százalékos tulajdoni arányt jelentett. Az OTP Bank szavatoló tőkéje 2023 harmadik negyedévének végén 4 489,776 milliárd forintot tett ki. A pénzintézet az Európai Bankhatóság (EBA) tavalyi uniós szintű stressz teszt felmérésén előkelő helyen végzett mintegy 70 európai bank között.

Mi van most az OTP körül? Az OTP kisebb-nagyobb átrendezést hajt végre kelet-európai portfoliójában. Ahogyan arról mi is írtunk, múlt héten jelentették be, hogy húsz év jelenlét után megválnak romániai érdekeltségüktől. A vevő a helyi piacvezető, a Banca Transilvania (BT). Eközben Ukrajnában terjeszkedne az OTP, a Sens Bank iránt érdeklődik.

The post Mehet: az OTP visszavásárolhatja saját részvényeit appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés