:

Maximum: legfeljebb ennyiért lehet venni a Babakötvényből, a legmagasabb kamatú állampapírból 

Túl szép volt: a kormány egy hétfő éjszakai rendeletével évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amennyiért egy kiskorú számára Babakötvényt lehet venni.

Mi történt? Olyan magasra ugrott a legjobb hozamot adó állampapír kamata, hogy a kormány éjszakai rendeletében évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amit magánszemély befizethet egy Start-számlára – írja a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében a Bank360.hu.

Mikortól? Az új szabály február 13-án, ma már hatályba is lép, de az 1,2 millió forintos maximumot csak a hatálybalépést követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

Hogy alakul a kamata? Jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír, éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke. Ez idén 20,6 százalék, ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja. Ez az egyetlen olyan állampapír, amelynek a kiemelkedő kamatprémium miatt 20 százalék fölé emelkedett az aktuális hozama.

Mi volt eddig? A Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, a módosabb szülők vagy rokonok akár milliókért is vehettek a gyereküknek, unokájuknak, kiskorú rokonuknak Babakötvényt, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőség volt.

Hogy működik ez az egész? Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárban. A Start-számlát a szülők és rokonok további összegeket fizethetnek be babakötvények vásárlására, ami a számlán jóváírt összegekből automatikusan megtörténik. Az éves befizetésekhez a 10 százalékuknak megfelelő, de maximum 12 000 forint összegű állami támogatás is jár.

The post Maximum: legfeljebb ennyiért lehet venni a Babakötvényből, a legmagasabb kamatú állampapírból  appeared first on Forbes.hu.