:
Breaking News

Megint bedurvulhat az inflációt, pedig már javulgat a magyarok fizetőképessége

Gyorsulásra számíthatunk az inflációban 2024-ben, pedig ha csak kismértékben is, de már javulás látszott magyarok fizetőképességén.

Mi történt? Az infláció mértéke átmenetileg csökkent, de az Intrum és a GKI által a Forbes.hu-nak elküldött fizetőképességi kutatás szerint 2024-ben további gyorsulás várható az inflációban a megemelkedett üzemanyag, autópálya-matrica és hulladékszállítási díjak miatt. Év végén a gazdasági bizonytalanság a magyar háztartásokat megnövekedett hitelfelvételre sarkallta, de mivel a nemteljesítők aránya csökkent, enyhén, 2,7 százalékról 2,5 százalékra javult a fizetőképesség.

Akkor ez jó? Fizetőképesek vagyunk? Csak némileg javult, magyar háztartások jelentős részét hitelfelvételre késztette a gazdasági bizonytalanság. Közben a nemteljesítő hitelek aránya utoljára 2014-ben volt olyan magas, mint amit az elmúlt két évben.

Mikre vettünk fel hitelt és mennyit késtünk vele? A legnagyobb mértékben az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya bővült, amely elsősorban a babaváró hitelek növekedésének tulajdonítható. 2023 szeptemberének végére a háztartási hitelek 1,5 százaléka mutatott több mint 90 napos késedelmet. A teljes háztartási hitelállomány értékvesztéssel való fedezettsége 3,4 százalékra csökkent, míg a 90 napot meghaladó késedelemmel rendelkező hitelek esetében ez az arány 57,7 százalékra apadt.

Mi fogja növelni az inflációt? A jelentés szerint a meredek áremelkedés szeptember után átmenetileg és részben a bázishatás miatt enyhült. De 2024 elején az árak további finom emelkedése várható, köszönhetően olyan tényezőknek, mint a

az üzemanyagok jövedéki adójának, a hulladékkezelési díjnak az autópálya-matricák díjának emelése a bérmegállapodások a költségvetési hiány csökkentése is inflációfelhajtó hatású lehet.

The post Megint bedurvulhat az inflációt, pedig már javulgat a magyarok fizetőképessége appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés