:

Sok a bizonytalanság a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban, drágul az olaj

A hétfői kereskedési nap eseménytelensége után kedden tovább nőtt az olaj ára. Mindez azután, hogy a múlt héten már 6 százalékot emelkedett az árfolyam.

Mi történt? A Reuters jelentése alapján, a keddi kereskedési napot egyelőre emelkedéssel tölti a nyersolaj ára, miután a múlt héten már 6 százalékkal drágult. Az árak növekedése mind a spot, mind a határidős piacon tetten érhetők.

Mi az oka? A Közel-Kelet a világ egyik legnagyobb olajkitermelő térsége, ahol jelenleg több konfliktus is zajlik az izraeli-palesztin háborútól a jemeni húszi ellenállók konténerhajó támadásáig. Az ebből adódó bizonytalanságok árazódnak be nyersolaj árába.

Egy jelentős ellensúly. Az elmúlt hetekben változni látszanak az amerikai gazdaság inflációs kilátásai. A new yorki Fed fogyasztói várakozásokkal kapcsolatos felmérései szerint az amerikaiak az elkövetkező egy évben és öt év múlva is a 2 százalékos cél feletti inflációt várnak. Erre tett még rá Jerome Powell is egy lapáttal a múlt hét elején, amikor a piacok által várt kamatvágások elhalasztásáról beszélt. Az USA gazdasága körüli bizonytalanságok egyfajta limitként hatnak az olajárak emelkedésére, mert az Egyesült Államok gyengélkedésével az olaj iránti kereslet is alábbhagyhat.

The post Sok a bizonytalanság a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban, drágul az olaj appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés