:

Bizalmat szavaztak Balog Zoltánnak

A Telex két független forrástól úgy tudja, hogy a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában tartott szimpátiaszavazáson a többség Balog mellett voksolt, így marad a zsinat lelkészeti elnöke, ezzel püspöki pozícióját is megtarthatja. Balog Zoltán később elvileg maga is nyilatkozni fog az ügyben.

Mi történt? Miután a felmentési botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit is, a Telex és a Direkt36 értesülései szerint fideszes körökben Balogot sejtették a felmentési ügy mögött. Bár Balog pont az ügy kirobbanásának kezdete körül vonult el a nyilvánosság elől, a 444 Ausztriában érte utol. Ezután kedd délelőtt rendelték be a református püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

Balogot öt órán keresztül hallgatták meg, a résztvevők délután három és négy között kezdtek el kifelé jönni az épületből, egyikük azt mondta az ott várakozó újságíróknak, Balog várhatóan még kedden nyilatkozatot ad le a tévében.

Kontextus. A G-nap néven elhíresült Simicska-pálfordulás óta nem volt ekkora belső krízis a kormánypártban. Miután a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kegyelmi kérelmét Novák Katalin köztársasági elnök aláírta és Varga Judit még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte, mindketten távozásra kényszerültek. A Felcsút környéki fideszes körökben otthonosan mozgó igazgatóhelyettes családján keresztül jó kapcsolatok ápol az egyházzal, amit Balog vezet. Nem mellesleg Balog Zoltán, még az emberi erőforrások minisztereként Novák Katalin politikai mentora volt, ez alapján nem kizárt, hogy Balog nyomásgyakorlására ment végbe a kegyelmei eljárás.

The post Bizalmat szavaztak Balog Zoltánnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés