:
Breaking News

Több milliós étkezőasztal, 720 ezres zöldséghűtő és milliókért berendezett moziszoba várja Novák Katalin utódját az elnöki rezidencián

Több milliós étkezőasztal, 720 ezres zöldséghűtő és milliókért berendezett moziszoba várja Novák Katalin utódját az elnöki rezidencián

Novák Katalin köztársasági elnöki kinevezése után csaknem 280 millió forintért újították fel a Béla király úti elnöki rezidenciát. A lemondott államfő utódja egyebek mellett több millió forintos étkezőasztalt, milliókért berendezett mozi- és sminkszobát, valamint 720 ezer forintos zöldséghűtőt is használhat majd.

Mennyi? Novák Katalin köztársasági elnöki kinevezése után csaknem 280 millió forintért újították fel a Béla király úti elnöki rezidenciát: az RTL cikke szerint a 2022-es restauráció során több helyen cserélték a burkolatot, és rendbe tették az épület egyéb részeit is, így a gépészetet és az elektromos hálózatot is. A felújításáról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy összesen mennyit költöttek a fejlesztésre, valamint hogy milyen helyiségeket alakítottak ki benne. A 2022-es felújításra az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a szintén állami tulajdonban lévő Kiving Kft.-vel szerződött. Az egyezség értelmében a kivitelezés áfa nélkül 184 millióba került, az eszközbeszerzésre pedig 35 milliót fordítottak. A részletes berendezéslista alapján viszont látható: a lemondott Novák Katalin utódja egyebek mellett több millió forintos étkezőasztalt, milliókért berendezett moziszobát, valamint 720 ezer forintos zöldséghűtőt is használhat majd.

Miért fontos ez? Az állami tulajdonban lévő ingatlant a mindenkori köztársasági elnök használja, így Novák Katalinnak szombati lemondása után ki kell majd költöznie onnan. A törvény előírja, hogy a köztársasági elnöknek biztonsági okokból ebben az ingatlanban kell laknia, így biztosan ide költözik az utód. Az már korábban kiderült, hogy Magyarország első női köztársasági elnökének és családjának a felújítási munkák során sminkszobát és egy alagsori moziszobát is kialakítottak, valamint létrehoztak egy hangszigetelt zeneszobát is függesztett kazettás álmennyezettel.

Na és akkor mennyi az annyi? A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által a múlt héten bemutatott részletes berendezéslistából ugyanakkor most az is kiderült, hogy az eszközökre fordított 35 millióból 8,1 millió forint jutott a mozi- és a sminkszoba berendezési tárgyaira. A rezidencia más részeibe is értékes bútorokat vásároltak, egy bográcsállvány például 312 ezer forintba került, míg a zöldséghűtőre 720 ezer forintot költöttek. Borhűtőt 290 ezer forintért vettek, míg egy komódot 1,6 millióért, egy könyves-szekrényt pedig 2,6 millió forintért.

Figyelemreméltó tétel a bruttó 2,1 millió forintba kerülő étkezőasztal is, valamint a 10 darab szék is, amelyeket 3,4 millióért szereztek be.

Ezek a tételek mind a rezidenciához tartoznak, azaz az állam tulajdonát képezik, így ezek – elvileg – a kiköltözés után is maradnak az épületben.

Schmitt Pál lemondása után, Áder János beköltözése előtt is felújították a rezidenciát, akkor 38,5 millió forintot költöttek erre.

Üzlet Tóth-Biró Marianna 5 perc olvasás
Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, visszavonul a közéletből Varga Judit is
Üzlet Tóth-Biró Marianna 7 perc olvasás
Már meg is van Novák Katalin utódja? Milliárdos miniszter a lehetséges államfő-jelölt
Üzlet Zsiborás Gergő 4 perc olvasás
A legbefolyásosabb magyar nő bukta a legnagyobbat

The post Több milliós étkezőasztal, 720 ezres zöldséghűtő és milliókért berendezett moziszoba várja Novák Katalin utódját az elnöki rezidencián appeared first on Forbes.hu.