:

Itt a KSH-jelentés: durván visszaesett a magyar GDP 2023-ban, Nagy Márton szerint Matolcsy a hibás

Itt a KSH-jelentés: durván visszaesett a magyar GDP 2023-ban, Nagy Márton szerint Matolcsy a hibás

Összességében 0,8 százalékkal volt gyengébb a magyar gazdaság 2023-ban, mint egy évvel korábban – közölte a KSH.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal most tette közzé az első becslését az éves GDP-változásról, és ez alapján tavaly összességében 0,8 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye.

Több ebből Ennyi volt, megszűnik a négynapos munkahét Magyarországon ennél a multinál Tiborcz István szerint Magyar Péter a gazdasági életből kikerülve politikai hatalmat akar szerezni

Pontosabban hogyan teljesített a magyar gazdaság? Ami az éven belüli bontást illeti, 2023 a statisztikai hivatal szerint úgy ment le, hogy:

január-márciusban 1,1 százalékkal volt gyengébb a gazdaság teljesítménye, mint 2022-ben, április-júniusban már 2,1 százalékkal volt rosszabb, július-szeptemberben még 0,2 százalékkal, október-decemberben pedig a nyers adat szerint 0,0 lett az eredmény, naptárhatással kiigazítva 0,4 százalékkal nőtt a gazdaság.

Minimálisan javította most a KSH az előző két negyedév adatát: a második és a harmadik negyedévről is 0,1 százalékponttal jobbat írnak, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy az év utolsó három hónapjában már magasabb volt a GDP, mint 2022 azonos időszakában, legalábbis ha a naptárhatással kiigazítjuk a mutatót. Arról, hogy pontosan miként állt össze a negyedik negyedéves és így a teljes éves szám, a KSH csak március elején ad majd ki részleteket.

Forrás: KSH

Hogyan érdemes ezt értelmezni? Tavaly az utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. A Portfolio gyorselemzése szerint a GDP-növekedési adat kellemetlen meglepetés, hiszen a recesszióból már kikapaszkodott gazdaság növekedése szinte azonnal megállt. Ehhez képest sovány vigasz, hogy az év utolsó három hónapjában éves alapon a bruttó hazai termék szerény 0,4 százalékkal bővülni tudott, ezzel a mutató három negyedév után került vissza ismét a pozitív tartományba.

Mit mond a kormány? Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – aki sokáig úgy számolt, hogy 1,5 százalékos növekedés jöhet, majd ezt arra módosította, hogy nulla fölötti, később pedig arra, hogy 0 és -1 között lehet a vége –, úgy kommentálta az adatot: a GDP megtorpanása átmeneti.

A miniszter meg is találta, mi okozta ezt: egyrészt Németország gyengélkedik, ami kihat a magyar ipar és a külkereskedelem teljesítményére. Másrészt a reálkamat „rendkívül magas” – vagyis a Magyar Nemzeti Bank jócskán az infláció fölött tartja az alapkamatot –, emiatt a cégeket nem a fejlesztésekre ösztönzik, hanem megtakarításra.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Lesújtó következményei lehetnek, hogy a kormány meg sem kísérli tartani a hiánycélt
Üzlet Ács Gábor 5 perc olvasás
Ezért robbant fel látványosan a magyar tőzsde, miközben a gazdaság nagyot hasalt

The post Itt a KSH-jelentés: durván visszaesett a magyar GDP 2023-ban, Nagy Márton szerint Matolcsy a hibás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés