:
Breaking News

Nem cáfolta Varga Mihály, hogy ő lehet a következő jegybankelnök

Nem cáfolta Varga Mihály, hogy ő lehet a következő jegybankelnök

„Mindent a maga idejében. Amíg szükség van a munkámra és bírom a miniszterelnök úr bizalmát, végzem a feladatom, ahogy tettem az elmúlt évtizedben is” – mondta a pénzügyminiszter az idevágó kérdésre.

Mi történt? „Mindent a maga idejében. Amíg szükség van a munkámra és bírom a miniszterelnök úr bizalmát, végzem a feladatom, ahogy tettem az elmúlt évtizedben is” – mondta Varga Mihály szerdán reggel az ATV kérdésre, felkérte-e Orbán Viktor a jegybank elnökének. Az Index információi szerint ugyanis hétfőn délután – kormányközeli alapítványi megbízásából – egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte. A kérdezőbiztosok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő elnöke.

Mit lehet tudni? Arról, hogy Nagy Márton vagy Varga Mihály lehet az MNB éléről távozó Matolcsy György utóda, már tavaly decemberben is lehetett hallani. Azt is tudni, hogy a mindenkori miniszterelnök tesz javaslatot az új jegybank elnök személyére. Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt a kormányinfójáról távozóban egy újságíró kérdésére, hogy mikor jelöl új MNB-elnököt, azt válaszolta: jövő márciusban. Azaz heteken belül hivatalos is lehet a jelölés.

Pénz Vámosi Ágoston 6 perc olvasás
Az enyhe, stabil inflációs szint hasznos lehet a gazdaságnak – Így ment egymásnak Varga és Matolcsy
Pénz Forbes 1 perc olvasás
Belenyúl a kormány a jegybanktörvénybe, nem fizetnének Matolcsyéknak

Mi van a háttérben? Az utóbbi időben a pénzügyminiszter és a jegybankelnök viszonya nem volt felhőtlen: nagyjából 2019 ősze óta többször is előfordult, hogy Matolcsy György korábban szokatlan módon, nagy nyilvánosság előtt kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. A kormány különböző tagjai, így Varga vagy épp Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig Matolcsyt kritizálták egyre gyakrabban.

The post Nem cáfolta Varga Mihály, hogy ő lehet a következő jegybankelnök appeared first on Forbes.hu.