:
Breaking News

Brutálisan megugrott az árfolyam, mert elírtak egy nullát

Brutálisan megugrott az árfolyam, mert elírtak egy nullát

Hatalmasat, 60 százalékot emelkedett a tegnap zárás utáni kereskedésben a Lyft árfolyama. Egy kulcsfontosságú számot egy nullával elírtak az eredményközlésükben.

Mi történt? Az Amerikában népszerű fuvarmegosztó, a Lyft árfolyama hatalmasat ugrott tegnap kereskedés után: 60 százalékos pluszban járt a jegyzés. A cég közölte negyedéves eredménybeszámolóját, ezért lettek lelkesek hirtelen a befektetők. Csakhogy egy fontos mutatóba véletlenül belecsúszott plusz egy nulla.

Miért történt? A Lyft a friss pénzügyi kimutatásában azt írta, hogy a profit margin (haszonkulcs) 2024-re 500 bázisponttal, vagyis 5 százalékponttal bővülhet. Csakhogy az 500-at elírták, a helyes adat: 50. Ez pedig már korántsem olyan bővülés, ami lázba hozná a befektetőket. A Lyft esetében különösen fontos ez az adat, az 500 bázispont azt üzente, hogy a társaság nagyobb részt fog keresni a fuvarokon. A cég közölte, hogy elírásról van szó csupán. Ritkán, de előfordul az ilyen.

Az azonban még ritkább, hogy ekkorát ugorjon az árfolyam, elemzők szerint ilyenre eddig nem is volt példa.

Mi újság a céggel? A baki azért is lehet fájó, mert a Lyft alapvetően pozitív számokkal jött ki. 2024-re pozitív lehet a cash flow-ja, például, vagyis több pénzt termelhet, mint amennyit az év során elkölt. A Lyft ugyan nem nyereséges még, de azzal számol, csökkennek a veszteségei. A rivális Uber 2023-ban számolt be az első teljes éves nyereségről tőzsdei társaságként. A befektetőket azért lehetnek optimisták most a Lyft kapcsán, mert az Uber úgy fordult profittermelésbe, hogy azt megelőzően pozitív lett a cash flow-ja.

The post Brutálisan megugrott az árfolyam, mert elírtak egy nullát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés