:

Az Nvidia már értékesebb, mint az Amazon

Az Nvidia már értékesebb, mint az Amazon

A Nvidia chipgyártó értékét már az Amazonnál is magasabban jegyzik, és ha így folytatja, a Google-t birtokló Alphabetet is megelőzheti.

Mi történt? A Nvidia chipgyártó a keddi tőzsdei zárás után már a harmadik legértékesebb amerikai vállalat volt, megelőzte az Amazon piaci kapitalizációját is. A Nvidiát az Amazonnál legutóbb 22 évvel ezelőtt jegyezték magasabban, de a mesterséges intelligencia (AI) előretörése sok mindent átírt.

Mennyi az annyi?

A 721,28 dolláros záróárfolyamon a Nvidia piaci értéke 1,82 milliárd dollár volt, az Amazon 1,81 milliárd, a Google-tulajdonos Alphabet 1,87 milliárd dollárt ért.

2002-ben mind az Amazon, mind a Nvidia értéke hatmilliárd dollár volt. Az idei évben a chipgyártó árfolyama már 46 százalékot emelkedett.

Az Nvidia, az Amazon és az Alphabet árfolyama az idei évben. Forrás: Google Finance

De mi az a Nvidia? Az AI rendszerek mögött az Nvidia az egyik fontos erőforrás, a számítási kapacitás. Az alapvetően grafikai feldolgozó-egységeket (GPU), azaz videókártákat gyártó cég termékei először a bitcoin-láz során lettek rendkívül kelendőek, ott ugyanis a hatékony grafikus megjelenítéshez elengedhetetlen a paralelizált számítási architektúra és kapacitás hasznosnak bizonyult a kriptovaluták bányászatához. Ez még hasznosabbnak bizonyult az AI-algoritmusok betanítása és futtatása során, így a cég jó érzékkel meglovagolta az AI-boomot. Dedikált, szerverparkokba szánt AI-specifikus chipkészleteket dobtak piacra – amikre amellett, hogy több százezer dollárba kerülnek, jelentős túlkereslet is van.

Több ebből Brutálisan megugrott az árfolyam, mert elírtak egy nullát THM-plafon: így kerüld el a büntetőkamatot

Miért nagy szám ez? A Nvidia az évtized egyik nagy tőzsdei sztorijának főszereplője. A cég tavaly sorra kiemelkedő negyedéves eredményekkel zárt, amiben az egyre növekvő AI-kereslet döntő szerepet játszott. A piaci kapitalizációja ekkor érte el először az 1 milliárd dollárt, majd csatlakozott a legnagyobb tech óriásokhoz, akiket azóta csak Magnificent Seven néven emlegetnek.

Az elmúlt évben a cég részvényei 223 százalékos ugrással a legjobban teljesítő részvénnyé váltak.

The post Az Nvidia már értékesebb, mint az Amazon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés