:

Vicsápi Natália: „A házasság nem csupán egy egyszemélyes buli, hanem közös út”

Vicsápi Natália: „A házasság nem csupán egy egyszemélyes buli, hanem közös út”

Hogyan működhet jól egy házastársi kapcsolat?

A Házasság hete kapcsán Vicsápi Natália, önismereti tanító, a Nati Method alapítója részletezi, mi a házasság alappillére, mit tehetünk a jó párkapcsolat érdekében, és miért olyan lényeges az önismeret ezen a téren is?!

A szakember hangsúlyozza, hogy sokszor a tökéletes partnert kutatjuk, és vannak, akiknek megvan a racionális elképzelése a tökéletes társról, ami a valóságban téves útra vezethet. Ahelyett, hogy meglátnánk a valódi értékeket a másikban, egy tökéletesnek hitt képet kergetünk.

– Hiszem, hogy jó úton haladunk, ha már rájöttünk arra, és felismerjük, hogy valami nincs rendben az életünkben. Ráadásul, ha javítani is szeretnénk rajta, és nemcsak a másik hibáztatásában élünk tovább, hatalmas bátorsággal kell rendelkezni. Csodálatos kihívás, hogy sikerül-e a párokat eljuttatni egy minőségibb élet felé – kezdte Vicsápi Natália, a Nati Method alapítója.

Mindannyian tapasztaltunk mélypontokat és magasságokat a párkapcsolatunk, házasságunk terén. Hogyan változtathatunk a lelki hullámvasút gyötrő érzésein, és hozhatunk harmóniát az életünkbe?

– Az ember amíg tudattalanul éli a mindennapjait, számtalanszor ismétli ugyanazokat a hibákat, addig, amíg megérkezik a belső változás. A mélypontok és magasságok általában az egyén tudatossági szintjét tükrözik. A házasság alappillére az a döntés, hogy megengedjük, a társunk mellettünk álljon, és elkísérjen az utunkon. Ha ez az elhatározás megszületik, akkor utána a kompromisszumok jönnek. Nagyon lényeges tudatosítanunk, hogy a házasság nem csupán egy egyszemélyes buli, hanem közös út, ahol mindkét félnek lehetősége van megmutatni saját magát, gondolatait, terveit, vágyait. Tehát nemcsak rólunk szól, hanem a kompromisszumokról, az összetartozásról és a kölcsönös megértésről. Addig, amíg a házasságban az irányítás van jelen, az alá- fölérendeltség uralkodik. Ezért el kell jutni abba a felfogásba, hogy két különböző ember működik egy kapcsolatban – részletezte a változás nagykövet.

– A párkapcsolati elvonulás egyik legnehezebb része azzal szembesülni, hogy a résztvevők számos olyan dologgal érkeznek, amelyekben nem hajlandók kompromisszumot kötni. Sokszor ugyanis meg vannak győződve arról, hogy a saját álláspontjuk a valódi a kapcsolatukban. Ilyenkor sokszor a sérelmek kerülnek előtérbe, emiatt elzárják magukat, vagy harcba kezdenek. Fontos az objektív valóságot tükrözni feléjük, hogy a kapcsolat működni tudjon sérülések nélkül. Azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy mindkét félnek el kell fogadnia egymást és saját magukat is. Az ember gyakran csak a mélypontokon keresztül képes ráébredni arra, miért fontos a kapcsolata – mondta Vicsápi Nati, aki arra is kitért, hogy a párkapcsolat elején gyakran váltakozik a szenvedély és a konfliktusok sorozata, majd a békülés. Ám egy idő után rájövünk, hogy ez nagyon kimerítő, ezért kompromisszumokra van szükség.

– A kapcsolatokban mélypontokat is átélhetünk, és sokszor a könnyebb út választása, a szakítás gondolata is felmerülhet. Azonban ez azt jelenti, hogy nem tanultunk a kapcsolatunkból, és a következőkben is ugyanazokat a hibákat követhetjük el újra és újra. Mi is eljutottunk a férjemmel arra a mélypontra, hogy egyszerűen tehetetlenek lettünk, nem tudtuk, hogyan tovább. Annyira elfáradtam, hogy azt mondtam, el kell válnunk. Akkor a férjem feltett egy kiváló kérdést, mivel fogok foglalkozni, miután elvesztettük a cégünket?! Közöltem vele, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. A következő kérdése pedig az volt, hogy ha valaki azzal a kihívással érkezik hozzám, hogy elváljon-e, akkor én mit fogok neki tanítani, hogyan kell külön menni?! Ez volt az a pillanat, amikor nagyon komolyan és őszintén kértem meg őt, hogy akkor egyezzünk meg, és addig ne álljunk meg, amíg végig nem járjuk a tudatosság útját! Így utólag rájöttünk, hogy ez volt életünk egyik legjobb döntése. Ennek köszönhetően tudunk ma a mesteri a székbe ülni, és végig vinni az elakadt párokat az előttük álló úton és példát mutatni, reményt adni arra, hogy igenis lehetséges minőségi kapcsolatban élni. Terapeutaként hiszek abban, hogy a kapcsolatok javíthatók, és mélyülhetnek. Nem hiszem, hogy az elválás mindig a megoldás, és a következőt kell megtalálni, mert ha a jelenlegi kapcsolatban nem vagyunk képesek megélni a boldogságot, az elfogadást, akkor egy másikban sem lehetséges, mivel az elfogadás és a kitartás sokszor a változás kulcsa.

 

The post Vicsápi Natália: „A házasság nem csupán egy egyszemélyes buli, hanem közös út” appeared first on BellaCafe.hu.