:

Iránymutatás a világ legmenőbb üzleti programjától: ebbe fektetnének 2024-ben

Robotika, stablecoin, spatial computing, és persze a jó öreg MI – a Y Combinator idén ezeken a területeken szaglászik. Csak azért ne add fel, mert amerikai a program.

Ha a világ legfontosabb startupprogramja kijelöli az irányt, arra itthon is érdemes figyelni. Főleg, mert volt már rá példa, hogy magyar ötletet finanszíroztak.

Mi történt? A világ leghíresebb startupinkubátora, az amerikai Y Combinator (YC) szerdán irányt mutatott, szerdai blogbejegyzésében kijelölte azokat a szakterületeket, amit a jövőben szívesen finanszíroznának, és ahonnan örömmel várják a startupok jelentkezését.

Miért fontos ez? A YC a világ legjobb üzleti programja induló cégeknek. Nemrég egy magyar csapat, az OpenMeter is bekerült (korábban Tailfin, lásd a borítóképen), méghozzá igen korai fázisban. A Bitrise (és a részben magyar Menten AI) után második magyar startupként sikeresen végezték el a többek közt a Dropboxot, az Airbnb-t és a Stripe-ot is kinevelő programot, és megkapták az ezzel járó 400 ezer dolláros befektetést. A Startup Hungary ügyvezető igazgatója nemrég a Forbes.hu-n foglalta össze, melyik hét magyar csapatra lesz érdemes figyelni 2024-ben – többek közt az OpenMeterre is.

Kontextus. 2018 óta nem frissült ennyire mélyrehatóan a lista, most a stablecoinnal foglalkozó pénzügyi startupoktól kezdve az éghajlati technológiákban (climate tech) vagy térbeli számítástechnikában (spatial computing) utazó ötleteken keresztül természetesen a mesterséges intelligenciához vagy robotikához köthető megoldásokon át összesen húsz területet jelöltek ki. Ez nem azt jelenti, hogy csak ezen a húsz területeken keresnek finanszírozható vállalkozásokat, hanem hogy ezzel a listával szeretnék elősegíteni a gondolkodást. A teljes lista itt.

Hogyan tovább? A YC 2024-es nyári etapjára már meg is nyílt a jelentkezés, az első körös, február 20-i határidőig jelentkezőknek korábban visszajeleznek, a rendes jelentkezési határidő pedig április 22-e. A program 2024. július-szeptember között fog lezajlani San Franciscóban. Jelentkezés itt.

Borítókép: Az OpenMeter csapata, vagyis Tóth András és Márton Péter a Y Combinator-főhadiszálláson 2023-ban.

The post Iránymutatás a világ legmenőbb üzleti programjától: ebbe fektetnének 2024-ben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés