:

A milliárdos, akinek nekiment a NER, és most összehozott egy nagy üzletet. Külföldön

Feljavította a tankönyvkiadót, öt év után kiszállt egyik legnagyobb lengyelországi befektetéséből a Forbes listán 31. leggazdagabb magyar, Varga Zoltán – de az exitből befolyó pénz újabb bevásárolásokba foroghat. Lengyelországban. Hogy csinálta?

Varga Zoltán legfontosabb befektetési terepe Lengyelország. Ezt azt elmúlt években sokszor megerősítette. Legutóbbi, vele készült címlapinterjúnkban, a januári Forbes magazinban azt is említette, hogy újabb befektetéseken dolgozik a lengyel piacon. Miközben ez tényleg így is van, elsőre nagy meglepetésnek tűnik, hogy január közepén bejelentés érkezett: új tulajdonosa van a Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne S.A. -nak (WSiP). Ez az az oktatási cég, amelyről a magyar befektető mindig rendkívül lelkesen beszélt és maga személyesen is hatalmas energiákat tett bele a felfuttatásába. Most mégis hirtelen kiszállt – legalábbis kívülről elsőre így tűnt.

Egy patinás lengyel kiadó

Valójában viszont a háttérben már régóta folytak a tárgyalások a tranzakcióról, tehát nem hirtelen gyors kiszállásról van szó. Erről azonban még legutóbbi interjúnkban Varga nem beszélhetett. Az, hogy újabb befektetésekben gondolkodik Lengyelországban, persze most is áll, sőt, az elkölthető pénzügyi keret is jócskán megnőtt azzal a pénzmaggal, amit Varga Zoltán cége, a Central Group a WSiP-ért kapott. Arról azonban, hogy ez mekkora összeg, nem beszélhet, a tranzakcióban érintett felek közötti megállapodás értelmében ez nem publikus információ.

Kérdésünkre Varga Zoltán arról viszont mesélt, hogy milyen kőkemény meló volt felfuttatni a WSiP-et. Amely egy 70 éves múlttal büszkélkedő vállalat, csak a tulajdonosi köre és az eredményessége változott többször is az elmúlt években. A Central előtt 8 éven keresztül az Advent International, a világ egyik legnagyobb kockázatitőke-befektetője birtokolta, tőlük vette meg Varga 2018 nyarán. Aki akkor azt látta, hogy

a cég nagyon erős piaci pozíciókkal bír, csak rosszul működik.

Át akarta alakítani, fel akartarta futtatni a háttérben azzal a tapasztalattal, amit Magyarországon szerzett a finn Sanomától vett lapkiadó feljavításával (ez ma a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport).

Amikor megvették a WSiP-et, a cégnek 40 százalákos volt a piaci részesedése a lengyel tankönyvpiacon. Ezen a ponton fontos tudni, hogy a Magyarországgal összevetve ott sokkal szabadabban választhatnak tankönyvet a tanárok. Ettől még szabályozott a piac, volt több kísérlet is a tavaly megbukott kormány részéről a beavatkozásra, szigorításra – részben ezért került eladósorba az Advent részéről a cég, így tudott jó áron Varga vásárolni – de a verseny az elmúlt években is fennmaradt. („Ott tudsz alkotni, itt bedarálták.”)  A közel félmillió lengyel tanárnak van választási lehetősége, a tankönyvek előttük mérettetnek meg.   

Költségcsökkentés, eladás és növekedés

Vargáék a menedzsment nagy részét lecserélték, de a vezérigazgató végig a helyén maradt. Elkezdték a termékportfólió megújítását és elengedték a piaci részesedést, amely 40-ről lement 32 százalékra. Majd szép lassan elkezdett emelkedni és öt év alatt a csökkenő részesedésű, problémákkal küzdő cégből emelkedő részesedésű, vonzó vállalat lett.

Ebben benne volt a kőkemény költségcsökkentés, a divesztíció (eladták például a cég nyelviskoláját) is, meg az, hogy amikor beütött a covid, jó ajánlatokkal reagáltak a távoktatásra.

Bő négy éve volt még csak tulajdonos a Central, amikor kiment a piacra megszondázni, hogy kik érdeklődnének a feljavított cég iránt.

Varga Zoltán elmondása szerint a célegyenesre két komoly érdeklődővel fordultak rá, egy „nagy német szereplő” és az Infinitas Learning, amely végül győztesként került ki.

Róluk első blikkre nyilvánvaló, hogy szakmai befektetők, kimondottan az oktatási piacra specializálódtak. Hollandiában, Belgiumban, Svédországban és Portugáliában vannak érdekeltségeik. Összesen ötmillió diáknak és tanáraiknak biztosítottak nyomtatott és digitális tananyagot, illetve tanítást segítő eszközöket, amikor megérkeztek Lengyelországba. Ehhez képest a Central vajon szakmai, vagy pénzügyi befektető – adódik a kérdés, mindenesetre Varga kicsit elmerengve azt válaszolja, hogy „egyfajta hibrid, szakmailag közelítünk, pénzügyi szemlélettel.”

Varga Zoltán tehát mélyebb pénztárcával, egy vaskos nyereséget hozó ötéves befektetési sztorit lezárva meózhatja az újabb lengyel célpontokat, de közben nem szűnik meg teljesen a kapcsolat a Central és a WSiP között se.

Ahogy arról beszámoltunk, Varga cége az egyik legfontosabb független lengyel napilapot, a Rzeczpospolitát kiadó vállalkozásba, a Gremibe tudott beszállni 2023 közepén. A tankönyvkiadó és a lapkiadó közötti, közös előnyt biztosító együttműködések természetesen a tulajdonosváltás után is folytatódnak.   

Érdekesség, hogy a legfontosabb versenytársa a lengyel piacon a WSiP-nek a Sanoma.

The post A milliárdos, akinek nekiment a NER, és most összehozott egy nagy üzletet. Külföldön appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés