:

Akkugyár: jöhet az első népszavazás?

Sóskúton nagy a felháborodás, megkérdeznék az embereket. A kormány még keresztbe tehet.

Mi történt? Helyi civilek bejelentették, hogy májusban helyi népszavazás lehet Sóskúton az oda tervezett szlovén akkumulátorfeldolgozó üzemmel kapcsolatban.

Egy fontos részlet. Az RTL Híradónak a település polgármestere azt mondta, hogyha a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja az új gyár építését, akkor azt nem lehet megakadályozni még akkor sem, ha a helyiek nem kérnek belőle.

Előzmények. Az Andrada akkumulátor-feldolgozót szeretne építeni Magyarországon, először Alsózsolcára mentek volna, de ott is hatalmas volt a felháborodás, ezért új helyszínt kerestek. Sóskút lehet a befutó, de a január végi helyi közmeghallgatás botrányba fulladt, meg sem tartották végül a tiltakozók miatt. A szlovén cég az ide települő külföldi multik akkugyárainak hulladékát dolgozná fel.

Egy nagy szám: A projekt jelen állás szerint 13 milliárd forintos beruházás lenne, ebből a magyar adófizetők 4,7 milliárdot állnának – Szijjártó Péter külgazdaságiminiszter korábbibejelentése szerint.

Kontextus. A kormány gazdaságpolitikájának központi eleme az e-autógyártás, és a technológiaváltásra átálló német gyárak, illetve az itt beruházó ázsiai óriások kiszolgálása. Az akkumulátorgyártás ugyanakkor rengeteg energiát, vizet zabál, miközben veszélyes anyagokkal is dolgoznak. Több ezer tonna, rákkeltő anyagokat is tartalmazó fekete por lesz, például, a sóskúti üzem végterméke. A környezeti lábnyoma hatalmas, miközben a feltételek sem adottak az idetelepülésükhöz. Kivéve a kormány által nyújtott milliárdos támogatások és adókedvezmények.

Borítókép: Illusztráció / archív. Ipari park Sóskút határában. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

The post Akkugyár: jöhet az első népszavazás? appeared first on Forbes.hu.