:

Történelmi holdküldetésre készül Kína

Történelmi holdküldetésre készül Kína

Történelmi holdküldetésre készül Kína, a tervek szerint idén májusban veheti kezdetét – írja a Space.com. A Csang-o–6 nevű leszállóegység a Hold túlsó oldalán landolhat majd.

Amennyiben sikerrel jár, ez lesz az első misszió, amely a Hold távolabbi oldaláról juttat mintát a Földre.

A Csang-o–6 küldetése várhatóan 53 napig fog tartani. A leszállóegység az Apolló-kráterben landol majd, ahol körülbelül 2 kilogrammnyi holdi anyagot gyűjt össze. A mintákat egy emelkedő járműbe helyezi bele, amely ezután Hold körüli pályára áll, ahol egy ott várakozó szerviz modulnak adja át az értékes rakományt. A szerviz modul aztán elindul a Föld felé, később pedig kibocsát magából egy visszatérő kapszulát, amely egy ejtőernyő segítségével biztonságosan juttatja el hozzánk a mintákat.

Kína emellett februárban vagy márciusban egy Csüecsiao-2 nevű műholdat is felbocsát, amelynek feladata a Csang-o–6 küldetés segítése lesz. Ez a szatellit biztosítja a kommunikációt a földi irányítóközpont és az űreszköz között, mivel a Hold túlsó oldala soha sem látható bolygónkról.

Kapcsolódó Titokzatos kínai objektum csapódott a Holdba A kutatók szerint egy rakéta és annak azonosítatlan rakománya ütközött az égitestbe.

The post Történelmi holdküldetésre készül Kína first appeared on 24.hu.