:

Luxusmobilnak néz ki, az árán nem látszik. De mit tud az új Xiaomi?

Luxusmobilnak néz ki, az árán nem látszik. De mit tud az új Xiaomi?

Megér 150 000 forintot a menő külsejű Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ mobil? Kinél válhat be és kinél nem?

A telefonos iparágban nagyon gyorsan változhatnak a dolgok, hiszen gigászok omolhatnak össze igen rövid idő alatt, de jelenleg nagyon úgy fest, hogy az alig másfél évtizedes múltra visszatekintő Xiaomi pozíciói betonbiztosak.

A vetélytársak gyengélkedését kihasználva a cég bombázza a piacot új modellekkel, és érezhetően minden potenciális vásárlói rétegre lő.

A közelmúltban egy érdekes modellel rukkolt elő a vállalat, amit érezhetően azoknak szánnak, akik egy villantós készüléket szeretnének, de nem akarnak vagy tudnak százezreket költeni egy valódi csúcsmobilra.

Ez a Xiaomi Redmi Note 13 Pro+, amely tényleg figyelemreméltó külsővel bír. A sarkoknál és oldalt hajlított, rettenet keskeny kávákkal övezett képernyőt kapott. A fém készülékház színe az új Apple modellek titánium keretét idézi, nyilván nem véletlenül.

A megjelenése modern, dizájnos.

A hátlapon helyet kapó kamerák mérete indokolatlanul nagy, és ráadásul még vastag krómgyűrűvel is felhívják rájuk a figyelmet, utalva arra, hogy a modell képalkotási képességei minden bizonnyal kimagaslóak (spoiler: nem, nem azok). Kézbe fogva prémium érzetet kelt, érződik, hogy van benne anyag, az összeépítés minősége kifogástalan, a gombok sem lötyögnek. Az IP68 minősítést megkapta, azaz hivatalosan is víz- illetve porálló.

Látványos kamerarendszert kapott.

A megjelenése stílusos, akinek ez fontos, az kiteheti nyugodtan egy tárgyaláson vagy egy elegáns vacsorán az asztalra, szégyenkezni biztosan nem fog miatta, sőt jó eséllyel akár még elismerő pillantásokat is besöpörhet vele.

Belül mi van?

A külső tehát elit ligás, de a belsőről ezt azért nem lehet elmondani. A 12 GB RAM tekintélyes, viszont az itt bevetett MediaTek Dimensity 7200 Ultránál már vannak lényegesen erősebb processzorok. Emiatt pedig a teljesítménye nem kiemelkedő, amit a független szintetikus tesztek is bebizonyítottak. Ennél is fontosabb, hogy a mindennapi használat során is érződik olykor, hogy az erő terén bizony kompromisszumok megkötésére volt szükség.

A hardver lehetne erősebb. Kép: Xiaomi

Az appokat és a weboldalakat villámgyorsan betölti, de a képfeldolgozás egy picit lassabb a megszokottnál, a 8K videókat el lehet felejteni, a nagy felbontású HDR médiaállományok megdöccennek, a legjobb játékoknál pedig lejjebb kell venni a grafika részletességéből.

Tehát azért tragédiáról szó nincs, inkább csak azt lehet mondani, hogy az igazi prémium szolgáltatásokról vagy opciókról kell lemondani.

5000 mAh-s akkumulátort kapott, ami korrekt kapacitás, és ennek megfelelően az üzemidő is rendben van. Legalábbis a mai viszonyokhoz képest, hiszen nagyjából maximum 12 órával kell beérni, ami azért az ideálistól még mindig nagyon távol van.

A benchmark tesztek is bebizonyították, hogy ennél vannak erősebb mobilok.

A készülék a cég saját, Android alapú MIUI 14 rendszerére épül, ami gyors, stabil, tud magyarul is, és számos extrát is kínál. Annyira nem jó, sokoldalú és kiforrott, mint az Apple vagy a Samsung saját megoldása, de ott liheg a nyomukban. E termékcsaládban komoly problémát okoz a melegedés, és ezt itt sem sikerült maximálisan kiküszöbölni. Viszont igazán kellemetlen szintre sosem hevül a készülékház, amit sajnos manapság pozitívumként kell kiemelni.

Képminőség

A korábbi Xiaomi telefonok ismeretében joggal lehetett remélni, hogy a kép minősége rendben lesz, és a Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ nem is okoz csalódást. Meglehetősen nagy, 6,67 hüvelykes OLED képernyőjén a színek fátyolosságtól mentesen ragyognak, a kontraszt pedig hibátlan, jobb nem is lehetne.

A kép minősége rendben van.

A fényerő kellően magas ahhoz, hogy a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak visszaadása kellően látványos, és a kép még napfénynél is látható marad. A mozgások megjelenítésénél nincs hiba, köszönhetően a 120 Hz-es képfrissítésnek, azaz, hogy másodpercenként 120 képkocka tűnhet fel a képernyőn. 1220 x 2712 pixeles felbontása kiváló részletességet biztosít, zavaró foltosodás nem jelentkezik, szellemképesedéstől sem kell tartani, a látvány tényleg elsőrangú.

Kamerák

Képalkotás terén viszont már nem ekkora ász ez a készülék. A videóknál 8K nincs, a 4K opció pedig csak másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel működik, ami a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés. A lassítás funkció nem hiányzik, de a szuperlassítás igen, amivel pedig igazán látványos anyagokat lehetne összehozni.

Nappal, jó körülmények között lehet vele jó képeket lőni.

A fotós képességei sem tökéletesek. Zoomkamera nincs rajta, a 8 megapixeles ultraszéles látószögű kamerája csak sok fény mellett használható, hiszen egyébként zajos és elmosódott lesz a végeredmény.

Este azért lehet hiányérzete az embernek.

A főkamerája 200 megapixeles, aminek sok jelentősége nincs, hiszen ekkora felbontást gyakorlatilag sosem használ ki az ember. Viszont az tény, hogy ezzel az egységgel akár sötétben is lehet értékelhető képeket lőni.

Megéri az árát?

Nagyjából 150 000 forintért lehet megvenni itthon a Xiaomi Redmi Note 13 Pro+-t és ennyiért azért már vannak nagyobb teljesítményű vagy jobb kamerás képességekkel bíró telefonok.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+

Viszont az is tény, hogy akinek a képminőség és a dizájn, a prémium modelleket idéző, vadító külső számít, annak ez egy kiváló választás lehet ezért a pénzért.

The post Luxusmobilnak néz ki, az árán nem látszik. De mit tud az új Xiaomi? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés