:

Ki nem találnád, miért lesz még legalább hat hónapig válsághelyzet Magyarországon

Szeptemberig hosszabbítaná meg a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amelyet lényegében 2015 óta tart fenn Magyarországon.

Mi történt? Hat hónappal, 2024. szeptember 7. napjáig meg akarja hosszabbítani az Orbán-kormány  tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Magyarországon – vette észre a Népszava azt a jogszabály-tervezetet, amely pénteken jelent meg a kabinet honlapján.

Mivel indokolják? Az Orbán-kormány 2015 ősze óta, vagyis kilenc éve hosszabbítgatja félévenként a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Területi hatályát 2016 tavaszán terjesztették ki az egész országra, a fenntartását pedig legutóbb, még 2023 januárjában a Kormányzati Tájékoztatási Központ azzal indokolta, hogy a tömeges bevándorlás 2015 óta folyamatosan sújtja Európát, és a legaktívabb továbbra is a magyar határt is érintő balkáni útvonal.

Mit jelent ez? A válsághelyzet különleges jogrend, amely lényegében megteremti a lehetőséget a kormánynak a rendeleti kormányzásra, illetve a döntések nyilvánosságának és indoklási kötelezettségének korlátozására.

The post Ki nem találnád, miért lesz még legalább hat hónapig válsághelyzet Magyarországon appeared first on Forbes.hu.