:
Breaking News

Hiába csökkent az infláció, az egészséges étrend alapelemei brutálisan drágulnak

Hiába csökkent az infláció, az egészséges étrend alapelemei brutálisan drágulnak

A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban.

Mi történik? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, miközben a zöldségek ára ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedett. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődött, ezen belül a cukor 4,1, a liszt 2,3, a baromfihús 1,7, a margarin 1,3, a sajt 1,1 százalékkal kevesebbe, míg a friss zöldség 11,1, a tej 1,0, a vaj és vajkrém 0,8 százalékkal többe került. A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Két év alatt csaknem kétharmadával emelkedtek az árak, és ugyanilyen inflációs félelemek övezik a gyümölcstermesztést is.

Mi az oka? Kelemen Péter a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak nyilatkozva k ifejtette, hogy a fogyasztói árat meghatározza a termelői ár, a csomagolási költség és a kiskereskedelemnek a költsége, azaz árrése. Véleménye szerint az elmúlt két évben a csomagolás drágulása és a kereskedők költségeinek emelkedése befolyásolták negatívan az árakat.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Jól indult a napod? Mutatjuk a legfrissebb inflációs adatokat
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Lejjebb ment az infláció, mégsem érzed? Mutatjuk, miért

The post Hiába csökkent az infláció, az egészséges étrend alapelemei brutálisan drágulnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés