:

Kemény bírságot kapott az Erste és Mészáros Lőrinc szuperbankja

A pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok rizikóját, illetve az ezekkel szembeni fellépés hiányát állapította meg a jegybank.

Mi történt? Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt. A vizsgált piaci szereplők többek között a gyanús esetek bejelentése, a belső ellenőrzési és információs rendszer szűrési gyakorlata kapcsán vétettek hibákat. A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmények megbízható működését.

Hogyan jutottak idáig? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatot végzett három banknál – az Erste Bank Hungary Zrt.-nél (ERSTE Bank), az MBH Bank Nyrt. (MBH Bank, a vizsgálat kezdetekor még MKB Bank Nyrt.) és a CIB Bank Zrt.-nél − a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos pénzmosási kockázatok, kockázatkezelő intézkedések, pénzmosási kontrollok ellenőrzésére. A pénzügyi felügyelet a 2022. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A most megbírságolt bakoknál nem volt megfelelő a védelem és az eljárásrend, de több esetben elmaradt az érintett ügyletek kapcsán a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzése is. A vizsgálat a CIB Bank Zrt. esetében jogsértést nem tárt fel, így az eljárást végzéssel megszüntette.

The post Kemény bírságot kapott az Erste és Mészáros Lőrinc szuperbankja appeared first on Forbes.hu.