:

Itthon is jöhetnek az erkélynapelemek, de van egy bökkenő

Úgy látszik, van egy kiskapu a szabályozásban, ami az egész Európában elterjedt és népszerű erkélyre telepíthető napelem rendszerek kiépítését teszik lehetővé. Ez még nem jelenti azt, hogy teljesen elhárult minden akadály.

Mi történt? A G7 információi szerint még január elején az ELMŰ Hálózati Kft. jóváhagyott egy budapesti hetedik emeleti társasházi lakás erkélyére tervezett napelem beszerelést.

Technikai feltételek. Lényegében az áramszolgáltató nem a napelem panelek kihelyezését hagyta jóvá, hanem az elektromos hálózatba kapcsolt inverter rendszer telepítését, ami a panelek által termelt áramot alakítja át váltóárammá. Magát a szolgáltatót nem érdekli, hogy hol és hány darab napelem kerül kihelyezésre, ő az inverter wattban mért kapacitását szabályozza és engedélyezi. Azt a konstrukciót, ami nem haladja meg a 800 wattot, pedig elég csak bejelenteni.

Ez még nem az. Az Európai Unióban egyedül hazánkban nem engedélyezett a klasszikus értelemben vett erkélynapelem, ami lényegében klasszikus fali csatlakozón keresztül táplál vissza áramot a lakás vezetékeibe. A hazai áramszolgáltatóknak ezzel van baja. Így itthon továbbra sem lehet ezt a „dobozos” rendszert alkalmazni társasházi lakások esetén, kötelező invertert kötni a rendszerbe, így lényegében a családi házaknál már megszokott nagyobb teljesítményű napelem rendszerek kisebb és technikailag leegyszerűsített változatát lehet lakásokban is telepíteni, ami így drágább és villanyszerelési munkálatokat is igényel.

The post Itthon is jöhetnek az erkélynapelemek, de van egy bökkenő appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés