:

A héten lezuhan egy régi műhold

A héten lezuhan egy régi műhold

A héten visszahullik a Földre egy használaton kívüli műhold, bő tíz évvel azután, hogy befejezte több mint egy évtizedes küldetését – írja a USA Today. Az ERS-2 az Európai Űrügynökség (ESA) egyik első fejlett földmegfigyelő műholdja volt, az űreszköz 29 évvel a felbocsátása után zuhan le.

Az előrejelzések alapján az ERS-2 magyar idő szerint február 21-én, 15:00 körül léphet be a légkörbe.

A műholdat 1995-ben indították el, és bár az eredeti tervek szerint csak három évig szolgálta volna az ESA-t, végül 2011-ig működött, és több mint 5000 projekt számára szolgáltatott adatokat. Az űreszköz nyomon követte a sarki jégsapkák zsugorodását, illetve a tengerszint és a légkör összetételének alakulását.

Missziója végén a földi irányítás 66 olyan pályaelhagyó manővert hajtatott végre vele, ami megakadályozta, hogy a műhold további száz évig az űrben maradjon. Az űreszköz nagy része a bolygó légkörében fog szétesni, a megmaradó darabok feltételezhetően vízbe csapódnak majd, bár a zuhanás pontos régióját egyelőre nem határozták meg.

A működésképtelen űreszközök űrszemétként komoly problémát okozhatnak, éppen ezért fontos, hogy a használaton kívüli szerkezeteket megsemmisítsék. Jelenleg a legjobb módszer az irányított zuhanás, igaz, már dolgoznak más megoldásokon is.

Kapcsolódó Földi lézerrel pusztítanák el az űrszemetet Egyre nagyobb problémát jelent az űrszemét, egy japán cég pedig meglepő megoldással állt elő.

The post A héten lezuhan egy régi műhold first appeared on 24.hu.