:

Valaki másnak kellene a helyemen ülnie, de őt épp most ölte meg Vlagyimir Putyin

Valaki másnak kellene a helyemen ülnie, de őt épp most ölte meg Vlagyimir Putyin

Navalnij özvegye videóbeszédben jelentette be, hogy bosszút áll és férje nevében folytatja a harcot a szabad Oroszországért.

Mi történt? „Folytatni fogom Alekszej Navalnij ügyét. Továbbra is harcolni fogok hazánkért és arra kérem Önöket, hogy álljanak mellém. Hogy ne csak a gyászban és a végtelen fájdalomban osztozzunk. (…). Arra kérem önöket, hogy osztozzanak a dühömben.

A dühömben és a haragomban azok iránt, akik meg merték ölni a jövőnket”

közölte Julija Navalnaja, azaz a világhírű orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij felesége.

Ki, mit, miért és hogyan? A Putyin börtönében tisztázatlan körülmények között 47 évesen meghalt orosz ellenzéki politikus özvegye hétfőn jelentette be ezt a harcot egy rövid videóban. Julija Navalnaja kezdésnek bemutatkozott, majd azzal folytatta, hogy valaki másnak kellene az ő helyén ülnie, de őt épp most ölte meg Vlagyimir Putyin.

Mi vezetett idáig? „Valahol egy sarkkörön túli börtönben Putyin nemcsak Alekszej Navalnijt, az embert ölte meg, de meg akarta ölni a reményeinket, a szabadságunkat és a jövőnket is.

Már pontosan tudjuk, Putyin miért gyilkolta meg Alekszejt három nappal ezelőtt. Ezt nemsokára el is fogjuk mondani. De a legfontosabb, amit Alekszejért és saját magunkért tehetünk, az az, ha folytatjuk a harcot” 

– fogalmaz a videóban Navalnaja. A rövid nyilatkozatot itt lehet teljes terjedelmében megnézni.

Mit érdemes tudni még? Julija Navalnaja hétfőn délelőtt az uniós országok külügyminisztereivel találkozott Brüsszelben. Férje, Navalnij a halála előtt két nappal még arról posztolt a börtönből, hogy mennyire közel érzi magához és hogy egyre jobban szereti. Pénteken felesége a müncheni biztonsági konferencián is kénytelen volt felszólalni, alig náhány órával azután, hogy az első halálhírek elözönlötték a sajtót. Ott azt mondta, hogy Putyinnak és szövetségeseinek felelősséget kell vállalniuk „azért, amit az országunkkal, a családommal és a férjemmel tettek”. Akkor még Navalnaja arról beszélt, egyáltalán nem biztos abban, hogy a halálhír igaz, mert Putyin és kormánya „szakadatlanul csak hazudik”. 

Már akkor hozzátette azonban: ha férje meggyilkolása bebizonyosodik, akkor az orosz elnök személyes felelősségének tekinti férje halálát, és úgy vélte:

„nincs már messze az az idő, amikor Vlagyimir Putyin és társai a törvény előtt felelnek majd a tetteikért”.

Mi jöhet most? A legismertebb orosz ellenzéki politikus pénteken halt meg Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében, az északi sarkkör közelében. Az orosz börtönszolgálat közlése szerint Navalnij a szokásos séta közben hirtelen rosszul lett, elveszítette az eszméletét és hiába próbálták meg 30 percen át újraéleszteni, meghalt. Navalnijt 19 év fegyházra ítélték, esélye sem volt szabadulni.

A halálhírt nemcsak a felesége fogadta kétkedve, de máig bizonytalan információként kezeli a nemzetközi sajtó is. Okkal, hiszen a holttestet egyelőre nem adták át független hatóságoknak vagy a családnak. Sőt, a közösségi médiában Navalnij szóvivője, Kira Jarmis azt állította, meg sem nézhették azt.

Üzlet Tóth-Biró Marianna 4 perc olvasás
Meghalt Alekszej Navalnij
Üzlet G. Tóth Ilda 10 perc olvasás
Megrázó, díjnyertes film készült az ellenzéki vezetőről, akinek a nevét ki sem ejtik a Kremlben

The post Valaki másnak kellene a helyemen ülnie, de őt épp most ölte meg Vlagyimir Putyin appeared first on Forbes.hu.