:
Breaking News

Ennek az egy ukrán terméknek a behozatali tilalmát szüntette meg a kormány

A kormány szeptember közepétől tiltotta meg egyes Ukrajnából származó agrártermékek behozatalát Magyarországra. Most egy esetben felülbírálták a döntést.

Mi történt? Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat jelent meg hétfő este a Magyar Közlönyben, ami ismét lehetővé teszi, hogy Magyarország ukrán mézet importáljon. A kormányfő által aláírt határozat szerint „hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 8. sora.”

Mit jelent mindez? A 24.hu hívta fel a figyelmet, hogy ez volt az a rendelet, amellyel a kormány tavaly 24 ukrán termékre hirdetett behozatali tilalmat. A korábbi döntésben jelzett melléklet 8. sorában pedig az állt, „természetes méz”. Magyarán a méz behozatalának tilalmát szüntette meg a miniszterelnök a friss döntéssel.

Miért van ennek jelentősége? A kormány szeptember közepétől tiltotta meg egyes Ukrajnából származó agrártermékek, közöttük az ukrán méz behozatalát Magyarországra. Mint azt a 24.hu korábban megírta, az ukrán méz importtilalma semmilyen előnyt nem jelentett a méhészek számára, a magyar kereskedőknek viszont károkat okozott európai uniós versenytáraikkal szemben. Sőt, a magyar termelők állították, a méhészek a nagyon alacsony árak miatt vannak válságban Európában. Ezt azonban nem az ukrán méz okozza, hanem az olcsó és hamisított kínai „méz”, aminek hatására az ukrán méz EU importja is jelentősen visszaesett. Ellentétben a kínaival, amelynek a behozatala 85 százalékkal nőtt az elmúlt két évben. Ez utóbbira azonban, valamiért nem tett behozatali tilalmat a magyar kormány.

The post Ennek az egy ukrán terméknek a behozatali tilalmát szüntette meg a kormány appeared first on Forbes.hu.