:
Breaking News

FBI-igazgató: Példátlan fenyegetést jelentenek az amerikai infrastruktúrára a kínai hekkerek

FBI-igazgató: Példátlan fenyegetést jelentenek az amerikai infrastruktúrára a kínai hekkerek

A kínai hekkerek az elmúlt évtizedben nyugati hírszerzők szerint látványos mennyiségi és minőségi javulást is produkáltak. Az amerikaiak szerint különösen aggasztó, hogy mindennek a célja a kritikus infrastruktúrába való beszivárgás.

Mi történt? Soha nem látott nagyságrendű fenyegetést jelentenek az amerikai infrastruktúrára a kínai hekkerek – jelentette ki a Wall Street Journal tudósítása szerint Christopher Wray, az FBI igazgatója Münchenben, az Európai Unió és a NATO-tagállamok nagy nemzetbiztonsági konferenciáján. Wray arról az esetről számolt be, amikor kínai hekkerek kártékony programokat telepítettek az USA területén azzal a céllal, hogy elektromos és csatornahálózatok, olaj- és gázvezetékek, illetve távközlési rendszereket bénítsanak meg. „De ez csak egy volt a kínaiak megannyi hasonló próbálkozásai közül” – mondta az FBI feje, arról ugyanakkor nem beszélt, hogy milyen egyéb kínai kísérletekről tud.

Mi ennek a jelentősége? Nem az FBI igazgatója az első, aki figyelmeztet a kínai hekker-kapacitás látványos növekedésére és veszélyeire, előtte már így tett a Biden-kormányzat több képviselője is. A kínai hekkerek az elmúlt évtizedben nyugati hírszerzők szerint látványos mennyiségi és minőségi javulást is produkáltak, és az amerikai szakértők szerint különösen aggasztó, hogy mindennek a célja a kritikus infrastruktúrába való beszivárgás.

Mi vezetett idáig? A kínai-amerikai kapcsolatok már a Trump-adminisztráció alatt romlani kezdtek a vámháború, illetve Kína gazdasági befolyásnövekedésének letörésére tett kísérletek miatt. Joe Biden elnöksége alatt azonban az amerikai kormány még határozottabban kéri számon Kínán a kibertámadásokat is. Mindez aligha vetít sok jót előre az amerikai-kínai kapcsolatok, valamint ennek nyomán a világgazdaság számára, amiről Krekó Péter, a Political Capital igazgatója is beszélt a Forbes.hu-nak adott interjúban.

Üzlet Unyatyinszki György 5 perc olvasás
A legrosszabkor nullázza le a járvány az amerikai-kínai tudományos kapcsolatokat
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Hibrid hidegháború felé sodródik a Nyugat és Kína
Interjú Tóth-Biró Marianna 20 perc olvasás
Krekó Péter: Nem kell világvégét kiáltani, de a világbéke bizonyosan nem jön el

The post FBI-igazgató: Példátlan fenyegetést jelentenek az amerikai infrastruktúrára a kínai hekkerek appeared first on Forbes.hu.