:
Breaking News

Ki nem találnád, hol és miből készítik a világ legdrágább sajtját

Szamártejből készül, és kilónként mintegy 465 ezer forintba kerül.

Hogy hol? Szerbiából, azon belül is a magyar–szerb határtól alig 200 kilométerre található Zasavica különleges természetvédelmi területről származik a világ legdrágább sajtja. Ez a pule, ami szamártejből készül, és kilónként mintegy 465 ezer forintba kerül – írja a Telex.hu.

De miért annyira különleges? Csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból fejt tejből lehet készíteni. Már csak nagyon kevés ilyen szamár van, tulajdonképpen a kihalás szélére kerültek; legnagyobb számban a Zasavica különleges természetvédelmi területen találhatók meg.

És miért ennyire drága? Míg egy tehén ad napi 60 liter tejet is, egy szamárkanca maximum csak 0,3 litert, viszont egy kiló szamársajt elkészítéséhez mintegy 25 liter szamártejre van szükség. (Valójában a sajt egy keverékből készül, aminek 60 százaléka szamártej, 40 százaléka kecsketej.). Ráadásul, mivel nem igazán elterjedt a szamársajtgyártás, nincs megoldva a gépesítés, így a tejet kézzel kell lefejni, ráadásul napi három részletben.

És vajon megéri gyártani? Az évente készülő 50-70 kg sajtnak csupán a harmadát tudják eladni, aminek egyik oka az ára, a másik az, hogy a világon sokfelé nem lehet pasztörizálatlan tejet árusítani, illetve vásárolni, márpedig a pule alapja a friss, kezeletlen szamártej. A pule után a második legdrágább sajt egy Svédországban készített jávorszarvassajt, a harmadik pedig a 24 karátos aranylapkákkal díszített brit White Stilton Gold nevű sajt.

The post Ki nem találnád, hol és miből készítik a világ legdrágább sajtját appeared first on Forbes.hu.