:

Százmilliós bírságot szabott ki és fel is jelentette a jegybank Kulcsár Tibort, a Kulcs-Soft Nyrt. alapító-elnökét

Százmilliós bírságot szabott ki és fel is jelentette a jegybank Kulcsár Tibort, a Kulcs-Soft Nyrt. alapító-elnökét

Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére, és tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz.

Mit történik? Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A jegybank szerint Kulcsár Tibor több, a jogszabály által tiltott módon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Mi vezetett idáig? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint piacfelügyeleti eljárást folytatott le egy magánszeméllyel szemben annak megállapítására, hogy megsértette-e a piaci visszaélésekről szóló rendeletet (MAR). A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a magánszemély egyes ügyletkötéseivel több hónapon át tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Kulcs-Soft Nyrt. által kibocsátott részvényekre vonatkozóan. Kereskedése ugyanis a Kulcs-Soft részvény tőzsdei kereskedési forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról hamis, félrevezető jelzéseket közvetít(het)tett, így sértve a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását – írják. Mindezzel hamis benyomást kelt(het)ett az értékpapír valós piaci megítéléséről, keresletéről és kínálatáról, valamint forgalmáról a többi befektetőnek.

Üzlet Ács Gábor 6 perc olvasás
Senki nem ülhet rögtön a székedbe – 8 pont a sikeres generációváltásról, tapasztalatból

Mit jelent mindez? A jegybank azt állítja, hogy a több hónapon át kezdeményezett nagyszámú vételi ügyletével a magánszemély a Kulcs-Soft részvény napi átlagos kereskedési forgalmát közel hatszorosára növelte, illetve a vizsgált időszak alatt a tranzakcióival érintett kereskedési napokon a Kulcs-Soft részvény árfolyamában 97 százalékos kumulált emelkedés történt.

Miért a rekordösszegű bírság? A bírság összegének meghatározása során az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemély magatartását a Kulcs-Soft Nyrt. – mint a szabályozott piacra bevezetett kibocsátó – vezető tisztségviselőjeként valósította meg, azaz az átlagos befektetőnél szélesebb körű ismeretekkel kellett, hogy rendelkezzen a MAR előírásairól. Emellett az MNB egy korábbi határozatában – fél évvel a jelen piacfelügyeleti eljárásban vizsgált időszakot megelőzően – már megtiltotta a magánszemélynek, hogy a MAR piaci manipulációra vonatkozó rendelkezéseit ismételten megsértse és már akkor is 30 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.

Mi következik most? Az MNB kezdeményezésére éppen az ilyen esetekre tekintettel a közelmúltban szigorodtak a Büntető Törvénykönyv tőkepiaci visszaélésekre vonatkozó tényállásai. 2023. január 1. napjától bennfentes kereskedelemnél, tiltott piacbefolyásolásnál már súlyosabban minősül, ha e bűncselekményeket tőzsdei céghez kötődő személy követi el. Mindennek fényében súlyos jogkövetkezményekkel járhat a jegybank mostani feljelentése.

The post Százmilliós bírságot szabott ki és fel is jelentette a jegybank Kulcsár Tibort, a Kulcs-Soft Nyrt. alapító-elnökét appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés