:

Valóra vált Orbán Viktor álma: Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án. A magyar parlament február 26-án már egészen biztosan megszavazza Svédország NATO-csatlakozását.

Mi történik? Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz, de az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik.

Miért? Mert a kormányoldal, azaz a Fidesz-KDNP éppen kedden jelentette be azt, hogy támogatják Svédország csatlakozását a NATO-hoz, és erről már február 26-án szavazhat is a parlament. A magyar kormány az utolsó, amely nem szavazta meg a svédek csatlakozását, a kormányzati érvek között az is szerepelt, hogy a kabinet ugyan támogatná a tagságot, de a Fidesz-frakciónak vannak kétségei. Aztán Orbán Viktor évértékelője, pontosabban az ott kijelentésként megfogalmazott svéd-csatlakozási támogatás után a Fidesz is „belement” a dologba. Pontosabban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kérte Svédország Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) történő csatlakozása ratifikálásának napirendre vételét a parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapján, hétfőn. Kövér László házelnöknek címzett levélben a frakcióvezető azt is jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Miért érdekes ez? Svédország a finnekkel együtt tavaly áprilisban szeretett volna hivatalosan is csatlakozni a NATO-hoz, ezt azonban Törökörszág és Maryarország párban blokkolta. Bár Orbán Viktor többször megígérte, hogy nem mi leszünk az utolsók, akiken a NATO bővítése múlik, miután Erdogan török elnök is rábólintott egy amerikai vadászgép-deal után a svédekre, mégiscsak így lett.

The post Valóra vált Orbán Viktor álma: Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök appeared first on Forbes.hu.