:

Ötmilliárdosra nőtt a mezőhegyesi ménesbirtok szállodarekonstrukciója

Ötmilliárdosra nőtt a mezőhegyesi ménesbirtok szállodarekonstrukciója

A 8200 hektár termőföldön és 1500 hektár erdőn gazdálkodó cég egy 90 szobás, négycsillagos szállodát is épít, illetve két istállót, ahol például vízágy is van a teheneknek.

Mi történik? Végéhez közeledik a Nonius Hotel felújítása Mezőhegyesen, írja az Átlátszó.hu. Eredményes lett ugyanis az a tender, amit a befejező munkálatokra írt ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A megbízást az a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. nyerte el, amely a beruházás előző szakaszát is végezte. A munkálatokat a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. nettó 1,87 milliárd forintért vállalja. Ezzel együtt jelenleg 5 milliárd forintnál jár a létesítmény rekonstrukciója.

Mit érdemes tudni a felújításról? A rekonstrukció során 14 szobát és 2 lakosztályt alakítanak ki egy 300 adagos konyha felújításával, új étterem és bár megépítésével, az emeleten egy 113 négyzetméter alapterületű rendezvényteremmel (szalonnal) és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekkel. A pincében wellness funkció kap helyet, a tetőtérben a gépészeti helyiségek, a kazánház, a hűtőgépház és a szellőző gépház lesznek. Arról már korábban írtunk, hogy a Hangai vendégfogadó – ahol annak idején Kossuth Lajos és Ferenc József is megszállt – elvesztette műemlék jellegét, miután egy melléképület megsemmisült, egy ingatlanon pedig a telekalakítás miatt nincs védett érték.

A Nonius Hotel látványterve – Forrás: Lázár János / Facebook

Na és a ménesbirtok? Lázár János mostani építési és közlekedési miniszter 2018 szeptemberétől volt a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa, vagyis az állam nevében ő gyakorolhatta a tulajdonosi jogokat. 2021-ben, az egyetemekhez hasonlóan egy vagyonkezelő alapítvány (a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány) vette át a terület irányítását. A kuratórium elnöke szintén Lázár lett, és noha erről a pozícióról az Európai Bizottság nyomására lemondott, a ménesbirtok felett továbbra is szabadon rendelkezhet, csak ma már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványnak hívják a szervezetet. Ez a tangazdaság ugyanis az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma, az új tulajdonos Jövő Nemzedék Földje Alapítványt ugyanakkor csak fél évvel később jegyezték be, 237 kilométerre a birtok központjától, a budapesti Pasaréti úton. A kuratórium elnöke Lázár János lett.

Az is biztos, hogy a megelőző években gigantikus ráfordításokkal és még hatalmasabb tervekkel épülgetett a mezőhegyesi birtok. A 8200 hektár termőföldön és 1500 hektár erdőn gazdálkodó cég egy 90 szobás, négycsillagos szállodát is épít, illetve két istállót, ahol vízágy is van például a teheneknek. 

A ménesbirtokot birtokló alapítvány 2022-ben 15 milliárd forintot kapott a Miniszterelnökségtől – még a választások előtt –, tavaly év végén pedig két állami céget ajándékozott oda a kormány.

The post Ötmilliárdosra nőtt a mezőhegyesi ménesbirtok szállodarekonstrukciója appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés