:

Az X letiltotta Navalnij özvegyének fiókját

Az X letiltotta Navalnij özvegyének fiókját

Julija Navalnaja tartalmainak helyére egy üzenet került, amely azt jelzi, hogy felfüggesztették a fiókot, mert megsértette az oldal szabályait.

Mi történik? A korábban Twitter néven ismert X letiltotta Alekszej Navalnij özvegyének fiókját – jelentette a Meduza hírcsatorna. Julija Navalnaja hétfőn hozta létre fiókját, néhány nappal azután, hogy Navalnij halálát bejelentették. Azóta arra használta ezt a csatornát, hogy felelősségre vonja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Kedd délután azonban a fiók eltűnt, a helyére egy üzenet került, amely azt jelzi, hogy felfüggesztették, mert megsértette az oldal szabályait.

Miért történik ez? Az üzenet, amely akkor jelenik meg, amikor egy felhasználót kitiltanak az oldalról, nem ad további információt arról, hogy X melyik szabályát sértették meg Navalnaja fiókjának kezelői. A link egy oldalra mutat, amely azt állítja, hogy a szabály célja, hogy „minden ember szabadon és biztonságosan részt vehessen a nyilvános beszélgetésekben”, és amely tiltja az olyan viselkedést, mint az erőszakos beszéd és a zaklatás. Navalnaja fiókját a létrehozása után 24 órában több mint 90 ezren kezdték el követni.

Ki dönthetett erről és miért? Julija Navalnaja, azaz a világhírű orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij felesége elég kemény üzenettel jelentkezett azután, hogy hivatalosan is megerősítést nyert, férje meghalt egy orosz börtönkomplexumban. Navalnaja egy videóban egyebek mellett arról beszélt,  bosszút áll és férje nevében folytatja a harcot a szabad Oroszországért. Navalnaja hétfőn délelőtt az uniós országok külügyminisztereivel is találkozott Brüsszelben. Pénteken a müncheni biztonsági konferencián is kénytelen volt felszólalni, alig náhány órával azután, hogy az első halálhírek a férjéről elözönlötték a sajtót.

Mit érdemes még tudni a helyzetről? Vlagyimir Putyin orosz elnök legismertebb kritikusa egy sarvidéki orosz büntetőtelepen ismeretlen körülmények halt meg a múlt héten. Alekszej Navalnij anyja közvetlenül Vlagyimir Putyinhoz fordult a sarkvidéki börtönkolónia mellől, ahol az orosz ellenzék vezetője a múlt héten meghalt. „Add ide a fiam holttestét, hogy emberként temethessem el!” – kérte a 69 éves Ljudmila Navalnaja az orosz diktátort, miután az asszony már öt napja nem láthatja a fia holttestét. A hatóságok közölték, hogy két hétig még biztosan nem adják ki a holttestet, Navalnij anyja szerint azért, hogy kiürüljön a fia szervezetéből a novicsok nevű idegméreg, amivel a gyanú szerint megölhették a 47 éves férfit. Navalnijt 2020-ban már megpróbálta novicsokkal megölni az orosz titkosszolgálat, de akkor az ellenzéki maga buktatta le a merénylőit.

Az orosz elnökválasztás alig egy hónap múlva várható.

Üzlet Vaszkó Iván 1 perc olvasás
Megérte: Elon Musk megvette 44 milliárd dollárért, ma már csak a töredékét éri
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Ezért vizsgálódik Musk ellen az EU
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
A SpaceX és a Tesla vezetői szerint Elon Musk drogozik, a techmilliárdos tagad

The post Az X letiltotta Navalnij özvegyének fiókját appeared first on Forbes.hu.