:

Fontos nemzetközi díjat nyert a magyar berendező – megkérdeztük Mihalek Zsuzsát, mit gondol most az Oscar-esélyről

A magyar berendezőt, Mihalek Zsuzsát is díjazták vasárnap a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjátadóján, ahol a legjobb díszletért járó díjat vihette haza.

A Magyarországon forgatott Szegény párák berendezéséért Mihalek felelt, a látványtervezésen Shona Heath és James Price dolgoztak, ők személyesen vették át a közös díjat.

„Benne volt a levegőben, hogy megnyerjük” – mondja Zsuzsa a Forbes.hu-nak egy villámgyors telefonbeszélgetés közben. A berendező szerint ugyan számos igazán látványos produkció volt a jelöltek között, de ezek többsége komplett korokról (Oppenheimer, Megfojtott virágok) szólnak, ami keretek közé szorítja a látványtervezőket.

„A Szegény párák inkább egy szimulációs világ, ahol nem kellett ragaszkodni semmihez, nagyobb játszóterünk volt.”

Zsuzsa szerint a BAFTA-t szokták ugyan az Oscar-díj egyik előszobájának hívni, de „itt nagyon európai ízléssel választják ki a nyertest”, ezért nem lepődne meg, ha az Oscaron inkább az amerikai Barbie nyerné a kategóriát.

Több ebből Az X letiltotta Navalnij özvegyének fiókját Ötmilliárdosra nőtt a mezőhegyesi ménesbirtok szállodarekonstrukciója

Ki Mihalek Zsuzsa? A berendező a nyolcvanas évek óta dolgozik filmeken, több hazai produkció mellett (Argo, Csinibaba) számos Magyarországon forgatott nemzetközi filmben is részt vett. (Suszter, szabó, baka, pék, A Burgundia hercege, Atomszőke.)

Mihaleket idén Oscar-díjra jelölték a Szegény párák című film látványtervezéséért.

Mi az a Szegény párák? A görög Jórgosz Lánthimosz filmje egy fekete humorú dráma-vígjáték. A Magyarországon forgatott filmen a magyar Pioneer Productions is dolgozott, a produkción hatszáz hazai szakember vett részt.

Mi az a BAFTA? A díjat 1948-ban alapította a Brit Film és Televíziós Akadémia (BAFTA), a díjakat minden év február végén, vagy március elején adják át.

A kiemelt képen Mihalek Zsuzsa.

The post Fontos nemzetközi díjat nyert a magyar berendező – megkérdeztük Mihalek Zsuzsát, mit gondol most az Oscar-esélyről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés