:

Itt építi a magyar űrvárost a milliárdos cége

A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját, és megalapítja a 4iG Space and Technology Zrt-t. Ezek után pedig 45 százalékos tulajdonrészt szerez egy újabb cégben.

Mi történt? A 4iG új holdingvállalatot alapít 4iG Space and Technology Zrt. (4iG S&T Zrt.) néven, amelynek főbb piaci területei az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizáció. Az alapítást követően a 4iG Nyrt. űripari- és technológiai vállalatainak részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG S&T Zrt.-be apportálja. A Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményükben azt is bejelentették szerdán , hogy előzetes megállapodást kötöttek a Remred Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről.

Kontextus. A 4iG Nyrt., amely a 13. leggazdagabb magyar, Jászai Gellért érdekeltségébe tartozik, novemberben jelentett be egy transzformációs programot, aminek célja, hogy a cégcsoport űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó, önálló társaságba vonja össze.

Mit lehet tudni a cégekről? A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a Remred társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, dr. Sárhegyi István lesz, akinek feladata az új holdingvállalat stratégiai projektjeinek és működési folyamatainak, menedzsmentjének és szervezeti felépítésének kialakítása a társaság bejegyzését követően. A Remred a legnagyobb űrmérnökséggel rendelkező magyar űripari vállalat, amely beszállítója többek között az Európai Űrügynökségnek (ESA), a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek (JAXA) is.

Épül a magyar űrváros. Azt is bejelentették, hogy a Remred idén tavasszal űrtechnológiai központ megvalósításába kezd Martonvásáron, amelyben komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik a beruházást követően.

The post Itt építi a magyar űrvárost a milliárdos cége appeared first on Forbes.hu.