:

Ki lesz Novák utódja? A miniszter, a milliárdos miniszter, az orvos vagy a tudós?

Balatonalmádiban ülésezik a Fidesz-KDNP, eldőlhet, hogy ki lesz az új köztársasági elnök. Orbán Viktor kormányfő már megkapta a friss felméréseket.

Mi történik? Az Index úgy tudja, Orbán Viktor már kedden megkapta a friss felméréseket a lehetséges köztársaságielnök-jelöltekről. Azt nézték, ki mennyire ismert és közkedvelt. A most kezdődött kétnapos kihelyezett ülésen Orbán valószínűleg a kormánypártok elé viszi, kit tart a legalkalmasabb jelöltnek.

Ki lehet Novák Katalin utódja? Ez a héten ki is derülhet – amit biztosan tudunk, az az, hogy kiket mértek. Ezek alapján a Fidesz előtt az alábbi jelöltek vannak:

Navracsics Tibor: volt EU-biztos, jelenleg a kormányban felel az EU-s tárgyalásokért területfejlesztési miniszterként. Kiváló jelölt lehetne a Fidesz szempontjából, de úgy tudni, ő maga nem kapacitálja a posztot, maradna a kormányban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a komoly gazdasági érdekeltségekkel bíró honvédelmi miniszter: az ő neve viszonylag korán előkerült. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a koronavírus-járvány alatt lett országosan ismert. Rendszeresen jelent meg Orbán Viktor mellett a pandémia kezelésének különböző fázisaiban. Az ő szerepe volt a nyilvánosságban a tudós orvos karakterének képviselete.   Maróth Miklós, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, orientalista, volt az MTA alelnöke, jelenleg az akadémiából leválasztott kutatóhálózatot vezeti.

Korábban még Stumpf István és Trócsányi László nevei is felmerültek, de úgy tűnik, ők kiestek a jelöltek közül.

Hogyan tovább? Jövő hét hétfőn indul a tavaszi ülésszak a Parlamentben, a képviselők szavaznak majd Novák lemondásáról, az így lesz majd „hivatalos”. Az új államfőt a korábbi elnök megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani. A parlamenti pártok jelölhetnek a tisztségre, a képviselők legalább egyötödének támogatása szükséges a jelöléshez. A jelöltek közül aztán az országgyűlés szavazza meg, ki lesz Novák utódja. A Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van, így biztosan az ő jelöltjük lesz a befutó. A héten ki is derülhet, hogy ki lesz az.

The post Ki lesz Novák utódja? A miniszter, a milliárdos miniszter, az orvos vagy a tudós? appeared first on Forbes.hu.