:

Osztrák vs. magyar autópályamatrica – melyik az olcsóbb?

Mindegyik kategóriában drágábbak vagyunk, mint Ausztria.

Mi történt? Míg Ausztriában 96,40 euró, átszámítva nagyjából 37 ezer forint a D1-es, személygépkocsikra vonatkozó autópálya használat éves bérleti díja, addig Magyarországon ez az összeg majdnem a duplája: nálunk több mint 57 ezer forintba kerül az éves matrica, ami átszámítva 148 eurónak felel meg. Az összehasonlítást Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette közzé Facebook-oldalán, melyet a hvg.hu vett észre.  

Részletek. Az egynapos matrica Ausztriában 8,6 euró (3300 forint), míg Magyarországon 5150 forintra (13,3 euró) jön ki a 24 órás engedély ára. A 10 napos, vagy heti matrica árában kisebb a különbség, ugyanis amíg Bécsben 11,50 euróba (4400 forint) kerül, addig a Nemzeti Díjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) 6400 forintos (16,50 euró) díjat szab ki.

Mi jön most? Az egynapos matrica egyelőre csak tervezet, azonban már nem sokáig, egy uniós rendelet szerint ugyanis március 25-től kötelező a tagállamoknak bevezetni a napi matricákat. Lázár Jánosék ezt az előzetes tervek szerint március 1-jén teszik meg.

The post Osztrák vs. magyar autópályamatrica – melyik az olcsóbb? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés