:
Breaking News

Hamarosan belép a Föld légkörébe a TIE fighter-szerű műhold

Hamarosan belép a Föld légkörébe a TIE fighter-szerű műhold

Az ausztrál HEO Robotics képalkotó cég felvételeket készített az Európai Űrügynökség (ESA) ERS-2 földmegfigyelő műholdjáról 2024. február 14-én, miközben a műhold épp zuhant bolygónk felé – írja a Live Science.

Az előrejelzések alapján az ERS-2 magyar idő szerint február 21-én, 15:00 körül léphet be a légkörbe. Az ESA szerint azonban plusz-mínusz 19 óra eltérés is benne lehet. Ez a megjósolhatatlan naptevékenység hatásának köszönhető, amely befolyásolja a Föld légkörének sűrűségét.

HEO Robotics

A műholdat 1995-ben indították el, és bár az eredeti tervek szerint csak három évig szolgálta volna az ESA-t, végül 2011-ig működött, és több mint 5000 projekt számára szolgáltatott adatokat. Az űreszköz nyomon követte a sarki jégsapkák zsugorodását, illetve a tengerszint és a légkör összetételének alakulását.

Missziója végén a földi irányítás 66 olyan pályaelhagyó manővert hajtatott végre vele, ami megakadályozta, hogy a műhold további száz évig az űrben maradjon. Az űreszköz nagy része a bolygó légkörében fog szétesni, a megmaradó darabok feltételezhetően vízbe csapódnak majd, bár a zuhanás pontos régióját egyelőre nem határozták meg.

Kapcsolódó A héten lezuhan egy régi műhold Az ERS-2 az Európai Űrügynökség műholdja volt, az űreszköz működését több mint tíz éve fejezte be.

The post Hamarosan belép a Föld légkörébe a TIE fighter-szerű műhold first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés