:

Így húzná keresztül a sóskúti akkuberuházás népszavazását a kormány

Nem véletlen, hogy a kormány most lépett.

Mi történt? A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada-csoport Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozóját.

Kontextus. A kormány lépésében nincs semmi meglepő, szinte már általános gyakorlat, hogy az élénk lakossági tiltakozást kiváltó beruházásokat a minél gyorsabb lebonyolítás érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítják, így nem sok beleszólásuk marad az érintetteknek, írta a Telex. A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd. A véleményeket egy e-mail címre várják, a rendeletet pedig majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.

Miért fontos ez? A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt hangsúlyozza, a beruházás megvalósításával száz új munkahely jön létre. Az indoklás szerint a beruházás hozzájárul a sóskúti lakosok jólétéhez, a minisztérium szerint az ipari termelés által okozott negatív hatásokat felülírják a gazdasági fejlesztésből származó előnyök, a kormány legalábbis így érvel, pedig ezeknek a beruházásoknak számos eddig nem ismert, negatív hatása is lehet, elég csak az éppen szerdán szóba került gödi Samsung-gyárra gondolni.

Mi következik most? A kormány időzítése nem lehet véletlen, mert a kiemelt beruházássá való nyilvánítással blokkolni tudják a helyi népszavazás megtartását. A témában öt önkormányzati képviselő nyújtott be népszavazási kezdeményezést, amit a Helyi Választási Bizottság február 12-én hitelesített is, és májusra kiírhatták volna a szavazást. A hulladékfeldolgozóról szóló lakossági fórum Sóskúton botrányba fulladt, míg a beruházó egy háttérbeszélgetésen mutatta be projektjét, azt ígérve, hogy ők lesznek a legjobb szomszédok.

The post Így húzná keresztül a sóskúti akkuberuházás népszavazását a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés