:

Már 4 éve élünk „vészhelyzetben”, de Orbán hosszabbít

Nem tudja elengedni a rendeleti kormányzás édes ízét a magyar vezető. Kért megint fél évet, és nyilván kapni fog.

Mi történt? A kormany.hu-ra szerdán került fel az igazságügyi minisztérium törvényjavaslat-tervezete, amely alapján a parlament felhatalmazhatná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására, vagyis november 19-ig – írta meg a 24.hu.

“Annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot” – a ezzel indokolja a kormány a különleges jogrend, a háborús veszélyhelyzetet újabb fél éves meghosszabbítását.

A kormány javaslatára a parlament dönt majd a hosszabbításról a jövő hét hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakban.

Kontextus: Orbán 2020 márciusa óta a demokrácia alapvető folyamataira fittyet hányva rendeleteken keresztül kormányoz. A legutóbbi öncélú hosszabbításkor, ahogyan az lenni szokott felhördült a magyar nyilvánosság.

Az egyik, hogy ezzel bizonyos alapvető jogok nagyon egyszerűen kikapcsolhatók, vagy olyan módon korlátozhatók, ahogy békeidőben nem lehetne. A hatalom sokkal többet engedhet meg magának, mint ha nem lenne veszélyhelyzet

– foglalta össze a fő problémát Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Szabad Európának.

Orbán teljhatalma a rendeleteken keresztül sokkal gyorsabban és hatékonyabban érvényesül, mint ha parlamentáris folyamatokon kellene végigvinnie újra és újra. A gyakorlatban ez azt jelenti, lásd benzináremelés, hogy önkényesen, akár 30 percen belül bármilyen törvényt elfogadtathat, jogszabályi szintre emelhet, hatályba léptethet.

Fotó: Peking, 2023. október 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésû nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fõvárosba.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

The post Már 4 éve élünk „vészhelyzetben”, de Orbán hosszabbít appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés