:
Breaking News

Ez már a kilábalás? Durván nőttek a bérek decemberben

Megjött a KSH legújabb jelentése hazánk bérhelyzetéről. Az inflációs hangulat csökkenése reálbéremelkedést hozott magával, de nőtt az átlag és a medián is.

Mi történt? A bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében, 16,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban – küldte meg közleményében a KSH a Forbes.hu-nak.

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

A bruttó átlagkereset 16,4%-ot, a nettó átlagkereset 16,3%-ot nőtt egy év alatt.

Az igazi siker a reálkeresetek növekedésében mérhető: itt 10,3%-kal teljesítettünk jobban az egy évvel korábbihoz képest. Az inflációs helyzetet ugyan árnyalja, hogy az egészséges zöldségek és gyümölcsök drágulása nem állt meg, de összességében mégis jó érzés egy kétszámjegyű reálbérnövekedést látni.

Az extrém vagyoni és fizetésbeli különbségek miatt a társadalmat jobban reprezentáló medián-bérekkel is érdemes foglalkoznunk. Szerencsére ez is nőtt az elmúlt évben:

A bruttó mediánkereset 496 100 forint volt, 16,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 342 800 forintot ért el, 15,3%-kal felülmúlva az előző év azonos időszakit.

The post Ez már a kilábalás? Durván nőttek a bérek decemberben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés