:

Ilyen amikor egy légitársaság „zöldít”

A légitársaságok a világ egyik legnagyobb CO2 kibocsátói így mindig furcsa, amikor zöldeket beszélnek. A dubaji székhelyű Emirates-től pedig már egyenesen vicces.

Mi történt? Nagyívű felvásárlásról juttatott el közleményt az Emirates a Forbes.hu-nak. Az arab légitársaság vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot.

Miért extra? A Bustanicán, a világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Kontextus: Az Emirates Bustanica volt a Dubajban megrendezett ENSZ éghajlatváltozási konferencia hivatalos élelmiszer-beszállítója volt. Bustanica célja természetesen nemes, technológiája valószínűleg hasznos, a kérdés, hogy az Emirates mikor fogja elérni a saját szolgáltatásának fenntartható működését.

Ahogyan azt a Forbes.hu-n megírtuk a dubaji konferenciát nagy várakozás előzi meg, mert sem a tavalyi, egyiptomi klímakonferenciát, sem az előtte lévő glasgow-i csúcstalálkozót nem a legeredményesebbek között tarják számon.

De a környezettudatos saláták sem hoztak áttörést: a fosszilis tüzelőanyagot előállító országok tervei szerint 2030-ra 460%-kal több szenet, 83%-kal több gázt és 29%-kal több olajat termelnének, mint amennyit el lehetne égetni, ha a globális hőmérséklet-emelkedést a nemzetközileg elfogadott 1,5 Celsius-fokos szint alatt akarnák tartani.

Ez 69%-kal több, mint amennyi még a károsabb 2 Celsius-fokos célkitűzéssel is összeegyeztethető lenne.

– írta meg a Mérce.

Az említett klíma-konferencián történt meg az azóta mémesült jelenet, amikor a szervezők egy fűtőtestet voltak kénytelenek felállítani egy hotelszobába, ahol nem tudták kikapcsolni a légkondit.

The post Ilyen amikor egy légitársaság „zöldít” appeared first on Forbes.hu.