:

Mészáros venne tőled valamit – mutatjuk, hogyan és mikor

Sajátrészvény-visszavásárlási aukcióra készül jövő héten az Opus Global: 2 milliárd forintnyi részvényt vásárolhatnak vissza.

Mi történt? Február 29-ára részvény-visszavásárlási aukciót hiretett meg az Opus, amelyben a részvényesek önkéntesen vehetnek részt, maguk döntheti el, hogy milyen áron és hány darabot ajánlanak fel. A vállalat legfeljebb 2 milliárd forint értékben vásárol vissza a részvényeket, portfolio.hu összegyűjtötte a fontosabb tudnivalókat:

A tranzakcióban azok a részvényesek vehetnek részt, akik rendelkeznek az aukció időpontjában Opus Global részvénnyel. A részvényeket több részletben, több áron is fel lehet ajánlani. Az ügyletet a BÉT aukciós kereskedési rendszerében bonyolítják le, a tranzakcióra a tőzsde honlapján elérhető szabályzat rendelkezései irányadóak. Az aukció kereskedési helyszínen kívül kötött, OTC tranzakciónak minősül. A tranzakciót az Equilor Befektetési Zrt. mint befektetési szolgáltató bonyolítja le, az ajánlati könyv nem nyilvános. Az ajánlatgyűjtésre február 29-én 10:00 és 12:30 óra között kerül sor, az ügyletkötési időszak pedig ezt követően 12:30 és 15:30 óra között lesz. A befogadott ajánlatokat többáras ügyletkötési algoritmus szerint rendezik sorba, majd a beérkezett ellenajánlatok és a későbbiekben kihirdetett ellenérték alapján határozzák meg az elfogadott legmagasabb árszintet. Az ügyletek, legfeljebb a fentiekben meghatározott keretösszeg erejéig, minden elfogadott ajánlat tekintetében azon az áron jönnek létre, amely áron az adott eladási ellenajánlatban szerepeltek. A teljesítés napja a tranzakció napját követő második tőzsdei kereskedési nap. 

Kontextus: Jelenleg 7 százaléknyi saját részvénnyel rendelkezik az Opus, így az alaptőkére vonatkozó korlát maximálisan még 21 millió darab részvény vásárlását teszi lehetővé. A jelenlegi árfolyam alapján valószínűbb, hogy az értékre vonatkozó 2 milliárd forintos korlát érvényesül. A 2 milliárd forintos keretösszeg az Opus jelenlegi piaci kapitalizációjának kis részét, 0,7 százalékát teszi ki.

Egyszerű okok állhatnak a saját részvény visszavásárlása mögött:

A legalapvetőbb helyzet az, hogy beruházások hiányában a nyereség összegét szeretné elkölteni a vállalat. De azt is jelentheti, hogy a cégvezetés olcsónak találja a vállalat részvényeit, ezért dönt a visszavásárlás mellett.

A visszavásárlás hatásai a következők lehetnek:

A hónapokon vagy akár éveken keresztül tartó részvényvisszavásárlások tartós keresletet jelentenek az adott részvények iránt, ez stabilizálhatja vagy akár emelheti is az árfolyamot. Egyes esetekben árfolyamstabilizáló hatása is lehet a részvényvásárlásoknak, ami kisebb volatilitáshoz, kisebb árfolyamkilengésekhez vezethet. A piacon lévő részvények darabszáma csökken, így az egy részvényre jutó profit (EPS) vagy más metrika, például az egy részvényre jutó könyv szerinti érték ceteris paribus magasabb lesz, ez pedig alacsonyabb árazást okoz, ami újfent vonzóbbá teheti a részvényeket. A visszavásárolt saját részvényekre a vállalat nem fizet osztalékot, így ugyanakkora osztaléktömeg az egy részvényre jutó osztalékot emeli.

The post Mészáros venne tőled valamit – mutatjuk, hogyan és mikor appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés