:
Breaking News

Minden támadást lebírkózhat az Apple frissítése

Minden támadást lebírkózhat az Apple frissítése

Komoly biztonsági újítást jelentett be az Apple az iMessage alkalmazásához, melynek köszönhetően a szolgáltatás a Signalhoz hasonló védelmet nyújthat a felhasználók számára. Az iMessage-en keresztül küldött üzeneteket a jövőben a végpontok közötti titkosítás (E2EE) mellett a Kyber algoritmuson alapuló PQ3 protokoll is védi majd, amivel az üzeneteket még kvantumszámítással sem lehet majd feltörni – írja a Verge.

A Kybert a kvantumrezisztens algoritmusok egyikeként tartják számon, amellyel a szakértők szerint hárman szintű védelmet sikerült elérni. Az Apple titkosítási algoritmusai kiegészítik egymást, ezért a potenciális támadónak mindegyiket egyesével kell feltörnie. A cég legutóbb 2019-ben erősítette meg az iMessage kriptográfiai protokollját, amikor RSA-ról Elliptic Curve kriptográfiára (ECC) váltott, és az eszközön lévő titkosítási kulcsokat a Secure Enclave-vel kezdte védeni, teszi hozzá a hwsw.

Az iMessage frissítés tartalmazza az automatikus, gyakori kulcsfrissítést üzenetküldés közben, aminek köszönhetően a támadók csak az elkapott üzenet töredékéhez férhetne hozzá.

A Signal pár hónappal ezelőtt szintén a Kyber algoritmussal egészítette ki a korábban használt X3DH algoritmust, azonban különbség, hogy az iMessage alapértelmezés szerint E2EE nélkül készít biztonsági másolatot az iCloudba mentett üzenetekről. A fejlett titkosítás nem sokat ér adott esetben: a felhasználónak vagy ki kell kapcsolnia az iCloud biztonsági mentéseit, vagy be kell kapcsolnia az E2EE-t az iCloudban.

Az Apple lépése azt sejteti, hogy nagy áttörésre számítanak a kvantumszámítógépek világában, vagy legalábbis elébe mennek a jövőbeli visszaéléseknek, és már most valós fenyegetésként kezelik azt. Az iMessage újításai már elérhetők a fejlesztői előnézeti és bétaverziókban, de az iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 és watchOS 10.4 frissítések kiadásával minden felhasználóhoz eljutnak majd.

The post Minden támadást lebírkózhat az Apple frissítése first appeared on 24.hu.