:

Eltelt három hét a kegyelmi ügyből, és Orbán végre elrendelt egy átvilágítást

A miniszterelnök szerint Sulyok Tamás jelölése a reménysugár a bajban, a kegyelmi ügy pedig mismásolás. Orbán Viktor ismét a Kossuth rádióban járt.

Spoiler: ma sem derült ki, miért kapott kegyelmet K. Endre, ha csak emiatt görgetnéd végig a tudósításunkat.

Mi történt? Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban lírai magasságokban kezdett köztársasági elnöki ügyben. Novák Katalin lemondásáról azt mondta, „baj van, lemondott az elnökasszony, még mindig vérzik az ember szíve, de minden bajban van valami reménysugár is”.

Az új jelölt. Szokásos péntek reggeli alákérdezős interjújában azt is kifejtette, hogy papíron ő javasolta Sulyok Tamás Ab-elnök jelölését a megüresedett elnöki székre, de előtte a Fidesz-elnökség tárgyalt a lehetséges jelöltekről. Az új elnök feladata a „nemzeti egység helyreállítása” lesz, mondta.

A kormány felelőssége. A kegyelmi botrányról most azt mondta: az elnök dönt, a kormány le van választva a kegyelmi ügyekről, az egyetlen helyes döntés a K. Endrét érintő kérvénynél pedig a „nem” lett volna.

Több ebből Amíg Magyar Péter a fideszes EP-listán viccelődött, a nevére került egy NER-közeli cég Váratlant húzott Orbán: Megvan a jelölt Novák helyére

Vizsgálat. „Mismásolás” történt az ügyben, mondta, majd a botrány kirobbantó 444-cikk megjelenése után pontosan három héttel kijelentette: teljeskörű átvilágítást és ellenőrzést rendelt el. Igaz, nem a kormányzatban vagy a Sándor-palotában (még mindig nem tudni, miért kapott elnöki kegyelmet a pedofilsegítő K. Endre). Orbán indoklása szerint minden intézményben vizsgálatra van szükség, és szigorítani kell a gyermekvédelmi jogszabályokat, amiről szerinte Brüsszelben úgyis majd mást fognak gondolni.

Végül a szokásos. A miniszterelnök ennél a pontnál érzett remek átcsatolási lehetőséget a többi jól ismert kommunikációs panelhez, mint a migránsinvázió, és hogy Ukrajna nem győzhet Oroszország ellen.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én

The post Eltelt három hét a kegyelmi ügyből, és Orbán végre elrendelt egy átvilágítást appeared first on Forbes.hu.