:

Jártál volna focizni, most akár 4,5 milliós havi béred is lehetne

Az UEFA éves jelentésének hála ismét kiderült pár dolog a magyar focistafizetésekről – ha már a NER-körös futballkluboknál nem szokás a transzparencia.

Mennyit keres egy átlagfocista az NB I.-ben? Természetesen sokat. No, de pontosan mennyit?

Mi történt? Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legfrissebb üzleti jelentése alapján írta meg a 444, hogy a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság, az OTP Bank Liga bérköltségek terén 18. volt 2022-ben az európai ligák között. A híroldal szerint a régióban egyedül csak a lengyel és az osztrák bajnokságot jellemzi ennél magasabb bérkeret.

Több ebből Jártál volna focizni, most akár 4,5 milliós havi béred is lehetne Eltelt három hét a kegyelmi ügyből, és Orbán végre elrendelt egy átvilágítást

Mi következik ebből? Ez 99 millió eurós összköltséget jelent, egy év alatt 6,3 százalékos volt a növekedés, 2021-ben még csak 93 millió, 2018-ban pedig 64 millió euró volt ez az összeg, ami a játékosokon túl az adminisztratív és a technikai alkalmazottakat is tartalmazza. A játékosok bérére 62 százalékos arányt lehet feltételezni, így az NB 1.-es focisták fizetésére 5,1 millió eurót lehet feltételezni per csapat, amiből az jön ki, hogy egy NB 1.-játékos fizetése átlagosan 4,5 millió forint havonta. 2021-hez képest ez 800 ezer forinttal magasabb fizetést jelent.

Miért fontos ez? Ne feledjük, hogy ez csak átlag, az élvonalban (Fradi, Puskás Akadémia, Fehérvár) jóval magasabb fizetések lehetnek. Mindenesetre azért is fontos ez az adat, mert a NER-es és kormányközeli tulajdonosokban, szponzorokban gazdag magyar focivilágban hétpecsétes titok a mesterségesen felhajtott focistafizetések pontos értéke.

Kontextus. Írjuk ide azt is, amit ilyenkor mindig le szoktak: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb bérstatisztikái épp a minap érkeztek meg, 2023. decemberben a bruttó átlagkereset 655 600 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 451 300 forint volt, ami reálértékben is növekedés.

Borítókép: a Ferencvárosi TC második gólja a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Debreceni VSC – Ferencvárosi TC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. február 10-én. A Ferencváros 2-1-re győzött.

The post Jártál volna focizni, most akár 4,5 milliós havi béred is lehetne appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés