:

80 milliárd forint: Rogán kedvenc propagandagyárosa más szakmában is tündököl

Nemcsak a propaganda jó üzlet, de állami rendezvényeket szervezni is. Már ha Balásy Gyulának hívnak, és Rogán Antal a megrendelőd.

Ki gondolta volna: a propagandaminiszternek nem csupán a propagandára, de rendezvényszervezésre is megvan a jól bevált embere. Mármint egy és ugyanazon ember.

Mi történt? A K-Monitor szerint Rogán Antal propagandaminiszter nemcsak az állami kommunikációt, de a rendezvényszervezést is leginkább Balásy Gyula-érdekeltségű cégeknek szereti kiszervezni a minisztériuma alá tartozó Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségen keresztül.

Mi következik ebből? A 2023-as évre közzétett szerződések szerint az ügynökség lényegében mindegyiket Balásy valamelyik cége nyerte meg, melyet Rogánék egyedüliként jelöltek ki, hiszen egyedi szervezési munkákért csak ők jelentkezheztnek a teljes állami szektor számára. Harmincegy darab szerződéssel összesen 82,6 milliárd forintnyi megbízást kaptak a Balásy-cégek, rajtuk kívül két másik cég elhanyagolható összegű szerződése szerepel csak a közzétett listán.

Több ebből 80 milliárd forint: Rogán kedvenc propagandagyárosa más szakmában is tündököl Jártál volna focizni, most akár 4,5 milliós havi béred is lehetne

Kontextus. Ezzel párhuzamosan a szintén Rogán alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal az ura a teljes magyar reklámpiacnak. Így Balásy monopolhelyzetben lévő vállalkozásai itt is szinte mindent visznek, erről itt számoltunk be nemrég a Forbes.hu-n. A New Land Media (Lounge csoport) 2016-ban lett kisebb beszállítóból a kormányzati propaganda első számú ügynöksége, a cégcsoport munkái például a kékplakátos kampányok is. Az Opten cégadatbázis adatai alapján fennállása óta a kft. pályázatokon elnyert szerződéseinek összege 650 milliárd forint.

Milliárdoslista. Balásy új arcként bukkant fel a Forbes legutóbbi gazdaglistáján. A legbefolyásosabb hazai médiavezetők Marketing&Media magazin féle, top50-es listáján évek óta kiemelt helyen szerepelt a Lounge csoport tulajdonosa – a 2023-as listáról azonban eltűnt. Nem sokkal a megjelenés előtt ugyanis Balásy jogi eszközökkel elérte, hogy ne szerepeltessék őt. Balásy vagyonát Az 50 leggazdagabb magyar listán 56,8 milliárd forintra becsülte a Forbes, ezzel a friss lista negyvenedik helyezettje.

Borítókép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére a Parlamentben 2023. november 14-én.

The post 80 milliárd forint: Rogán kedvenc propagandagyárosa más szakmában is tündököl appeared first on Forbes.hu.