:

Az utóbbi évek legnagyobb napkitörését figyelték meg

Az utóbbi évek legnagyobb napkitörését figyelték meg

24 órán belül több X osztályú flert is produkált csillagunk – írja a ScienceAlert. A legerősebb közülük X6,3-as volt, ez a legerősebb ilyen típusú kitörés a mostani napciklusban.

Utoljára 2017-ben észleltek ennél nagyobb flert, az X8,2-es volt.

Az ilyen típusú naptevékenység a felszíni életre és infrastruktúrára nem jelent veszélyt, a kitöréseket követően viszont egyes régiókban áramkimaradások és rádiózavarok jelentkezhetnek. Komolyabb hatásokkal a koronakidobódások járhatnak, szélsőséges esetben akár globális katasztrófát is okozhatnának.

A három kitörés magyar idő szerint február 22-én, hajnali 2 és éjfél között történt, az események X1,8-as, X1,7-es, illetve X6,3-as erősségűek voltak, koronakidobódás egyiket sem kísérte. Mivel csillagunk AR 3590 jelű aktív régiója az objektum közepe felé forog, az elkövetkező időszakban egyre inkább felénk néz majd.

Az X osztályú események a legnagyobb flerek, amelyek akár széles körű kommunikációs problémákat is előidézhetnek, és a műholdakat is károsíthatják. Szakértők szerint a közelmúltban bekövetkezett kitörések nem veszélyesek.

Csillagunk mostanában meglehetősen aktív, a flerek egyre erősödnek. A Nap egy nagyjából 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb, illetve hevesebb periódusai. Jelenleg a szoláris maximum felé tartunk, amelyet 2024 végén vagy 2025 elején érhetünk el. Hogy pontosan mikor volt a csúcs, azt csak utólag tudják megállapítani.

Kapcsolódó Miért látszott a sarki fény Magyarországról? Az erős naptevékenység szórt meg minket olyan részecskékkel, amelyek hazánkig „elvilágítottak”.

The post Az utóbbi évek legnagyobb napkitörését figyelték meg first appeared on 24.hu.